Άνοια

Αποκατάσταση Γνωστικών Ελλειμμάτων

Μετά την διάγνωση του ατόμου με άνοια και τον προσδιορισμό του σταδίου, πολύ σημαντικό ρόλο έχει η νοητική ενδυνάμωση, η αύξηση του νοητικού δυναμικού και η αποκατάσταση τυχών γνωστικών ελλειμμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ειδικές ασκήσεις, δημιουργική απασχόληση, μουσικοθεραπεία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, και θεραπεία αναμνήσεων, με σκοπό την συναισθηματική και κοινωνική ενεργοποίηση του πάσχοντος. Έμπειρος Νευροψυχολόγος σας επισκέπτεται κατ’ οίκον, ώστε το άτομο που πάσχει από άνοια να νιώθει την οικειότητα του περιβάλλοντός του αλλά και εσείς να μην ταλαιπωρείστε με μετακινήσεις.

Τί είναι όμως αυτές οι ασκήσεις και σε τι βοηθάνε;

Θεραπεία δια Αναμνήσεων

Πρόκειται για μια αποτελεσματική παρέμβαση που απευθύνεται σε άτομα όλων των επιπέδων λειτουργικότητας. Το άτομο ενθαρρύνεται να ανακαλέσει και να μοιραστεί ευχάριστες αναμνήσεις από έναν τομέα της ζωής του, όπως η εργασία του, η οικογένεια του, ή τα χόμπι του. Καθώς το άτομο περιγράφει τις εμπειρίες του, αναβιώνει ευχάριστα συναισθήματα, εξασκεί τη μνήμη του, και θυμάται το παρελθόν του, την προσωπική του ιστορία, διατηρώντας έτσι την προσωπική του ταυτότητα.

Μουσικοθεραπεία και ζωγραφική

Τα άτομα με προχωρημένη άνοια συχνά δυσκολεύονται να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να επικοινωνήσουν λεκτικά. Η μουσικοθεραπεία και η ζωγραφική επιτρέπουν σε αυτά τα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με μη λεκτικό τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση και επιφέρουν ένα αίσθημα δημιουργίας.

Νοητική ενδυνάμωση

Τα άτομα με άνοια αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες μνήμης, προσανατολισμού, συγκέντρωσης ή/και ομιλίας. Για την αντιμετώπιση τους, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης. Σύμφωνα με αυτό ο ασθενής πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες νοητικής άσκησης, σε εβδομαδιαία βάση. Ως αποτέλεσμα, οι νοητικές λειτουργίες με το καιρό σταθεροποιούνται ή βελτιώνονται, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Για να ενημερωθείτε άμεσα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά και το πλήρες εύρος των υπηρεσιών μας, επικοινωνήσετε μαζί μας είτε συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, είτε καλώντας μας στο 21 1118 0300.