Άνοια

Ψυχολογική Στήριξη Φροντιστών

Αν και ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο οι δομές Υγείας όσο και οι οικογένειες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με άνοια ή αλτσχάιμερ φροντίζονται στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους. Έτσι, η νόσος δεν πλήττει μόνο τον ασθενή αλλά όλη την οικογένεια που πάσχει μαζί του.

Η επιβάρυνση – σωματική, συναισθηματική, ψυχική – των φροντιστών ατόμων που πάσχουν από ένα ένα από τα δύο αυτά νοσήματα. Πρόκειται για ένα βαρύ και πολύπλευρο ψυχολογικό αλλά και πρακτικό φορτίο, το οποίο πολλές φορές δεν καταφέρνει καν να το αντέξει ο φροντιστής.

Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια. Ακόμα και η ευθύνη και η ενοχικότητα είναι βαρύ φορτίο: τα έκανα όλα σωστά;

Πρακτικά έχει διαπιστωθεί ότι οι φροντιστές ατόμων με άνοια εμφανίζουν πολύ συχνά αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη και πολλές φορές κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα χρόνιων παθήσεων (υπέρταση, αρθρίτιδες, παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, κ.α.) και εισαγωγής στο νοσοκομείο, και κάνουν εντυπωσιακά μεγαλύτερη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε κοινωνικό επίπεδο οι επιπτώσεις αφορούν στη χαλάρωση σχέσεων και δεσμών, αφού περιορίζονται οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας λόγω έλλειψης χρόνου.

Αν σκεφτούμε ότι σε κάθε άτομο που νοσεί, αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι που το φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη των αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του, καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο. Συνήθως οι φροντιστές είναι μέλη της οικογένειας, στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες, και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Για εμάς, η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας και του αλτσχάιμερ. Με έντονο το αίσθημα ευθύνης, παρέχουμε στους φροντιστές συνεδρίες με εξειδικευμένο ψυχολόγο σε πολύ χαμηλές τιμές – ακόμα και διαδικτυακά για να μπορούν να ωφεληθούν άτομα από όλη την Ελλάδα. Ο ψυχολόγος συμβάλλει έμπρακτα στο πρόβλημα παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτεί ο ρόλος του φροντιστή. Επίσης, ενημερώνει σχετικά με την  αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων του ασθενούς αλλά και ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο που συχνά συνοδεύει την διαρκή φροντίδα ενός ατόμου με άνοια

Για να ενημερωθείτε άμεσα για τη συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά και το πλήρες εύρος των υπηρεσιών μας, επικοινωνήσετε μαζί μας είτε συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, είτε καλώντας μας στο 21 1118 0300.