Άνοια

Ψυχολογική Στήριξη Φροντιστών

Μετά την διάγνωση του ατόμου με άνοια και τον προσδιορισμό του σταδίου, πολύ σημαντικό ρόλο έχει η νοητική ενδυνάμωση αύξηση του νοητικού δυναμικού και την αποκατάσταση τυχών γνωστικών ελλειμμάτων με ειδικές ασκήσεις, δημιουργική απασχόληση, μουσικοθεραπεία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, και θεραπεία αναμνήσεων, με σκοπό την συναισθηματική και κοινωνική ενεργοποίηση του πάσχοντος. Έμπειρος Νευροψυχολόγος σας επισκέπτεται κατ’ οίκον ώστε το άτομο να νιώθει την οικειότητα του περιβάλλοντός του αλλά και εσείς να μην ταλαιπωρείστε με μετακινήσεις.

Τί είναι όμως αυτές οι ασκήσεις και σε τι βοηθάνε;

Θεραπεία δια Αναμνήσεων στην άνοια

Μια αποτελεσματική παρέμβαση που απευθύνεται σε άτομα με άνοια όλων των επιπέδων λειτουργικότητας. Το άτομο ενθαρρύνεται να ανακαλέσει και να μοιραστεί ευχάριστες αναμνήσεις από έναν τομέα της ζωής του, όπως η εργασία του, η οικογένεια του, ή τα χόμπι του. Καθώς το άτομο περιγράφει τις εμπειρίες του, αναβιώνει ευχάριστα συναισθήματα, εξασκεί τη μνήμη του, και θυμάται το παρελθόν του, τη προσωπική του ιστορία, διατηρώντας έτσι τη προσωπική του ταυτότητα.

Μουσικοθεραπεία και ζωγραφική στην άνοια

Τα άτομα με προχωρημένη άνοια συχνά δυσκολεύονται να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να επικοινωνήσουν λεκτικά. Η μουσικοθεραπεία και η ζωγραφική επιτρέπουν σε αυτά τα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με μη λεκτικό τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση και επιφέρουν ένα αίσθημα δημιουργίας.

Νοητική ενδυνάμωση στην άνοια

Τα άτομα με άνοια αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες μνήμης, προσανατολισμού, συγκέντρωσης ή/και ομιλίας. Για την αντιμετώπιση τους, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης. όπου ο ασθενής πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες νοητικής άσκησης, σε εβδομαδιαία βάση. Ως αποτέλεσμα, οι νοητικές λειτουργίες με το καιρό σταθεροποιούνται ή βελτιώνονται, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και τη ποιότητα ζωής του ατόμου.

Για να ενημερωθείτε άμεσα για το πλήρες εύρος των υπηρεσιών μας αλλά και για να επικοινωνήσετε μαζί μας, χρησιμοποιήστε το παρακάτω κουμπί ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στη σελίδα “Επικοινωνία” του ιστοτοπού μας.