Αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο

Η κατάσταση κατά την οποία τα ούρα συνοδεύονται από αίμα είναι γνωστή ως αιματουρία. Πρόκειται για μία πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, προκαλώντας άγχος και ανησυχία, ιδίως όταν εντοπιστεί σε έναν ηλικιωμένο.

Παρόλο που συνήθως δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό, η αιματουρία απαιτεί ιατρικό έλεγχο. Θα πρέπει πάντα να διερευνώνται άμεσα τα αίτιά της, καθώς ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρές ή ακόμη και επείγουσες ιατρικές καταστάσεις.

Αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο

Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα στους ηλικιωμένους που μπορεί να συνδέεται τόσο με την προχωρημένη ηλικία, όσο και με μία σειρά συνακόλουθων παθήσεων, όπως η διόγκωση του προστάτη, οι νεφροπάθειες και ο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος. 

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε τους βασικούς τύπους, τα αίτια, τα συμπτώματα, όπως και τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης για το αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο.

Τύποι αιματουρίας στους ηλικιωμένους

Οι τύποι αιματουρίας στους ηλικιωμένους είναι οι ίδιοι με τους τύπους αιματουρίας στον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν βασικά οι εξής δύο τύποι αιματουρίας:

Ακαθάριστη ή μακροσκοπική αιματουρία

Η αιματουρία είναι ορατή με γυμνό μάτι στη μακροσκοπική αιματουρία.

Μικροσκοπική αιματουρία

Πρόκειται για αιματουρία που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Η αρχική υποψία για μικροσκοπική αιματουρία τίθεται με τη χρήση δοκιμαστικού δείκτη. Επιβεβαιώνεται με μικροσκόπηση των ούρων.

Τα ούρα πρέπει να εκκρίνονται νωπά και ο ασθενής δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας, άσκησης και εργαλειοποίησης του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Επίσης, διακρίνεται σε επώδυνη αιματουρία, η οποία συνήθως οφείλεται σε καλοήθεια, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο ύπαρξης κακοήθειας. Η ανώδυνη αιματουρία δημιουργεί προβληματισμό, καθώς αποτελεί ένδειξη ενδεχόμενης κακοήθειας.

Συμπτώματα για αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο 

Τα συμπτώματα της αιματουρίας ενδέχεται να διαφέρουν αναλόγως της αιτίας που την προκαλεί. 

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής: 

  • Αλλαγή του χρώματος των ούρων (ροζ ή σκούρα κόκκινα ούρα).Τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλούν αλλαγή χρώματος στα ούρα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα αίματος για να γίνουν τα ούρα κόκκινα.
  • Θρόμβοι αίματος στα ούρα, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση.

Αιτίες για το αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο

Η αιματουρία στους ηλικιωμένους προκαλείται από έναν μεγάλο αριθμό αιτιών που προέρχονται είτε από το ουροποιητικό σύστημα είτε από κάποιο άλλο.

Επομένως, το αίμα στα ούρα είναι συχνά σημάδι κάποιας υποκείμενης πάθησης και θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία της αιματουρίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παροδικές καλοήθεις φυσιολογικές καταστάσεις, έντονη σωματική άσκηση ή σεξουαλική επαφή.

Οι κύριες αιτίες της αιματουρίας στους ηλικιωμένους είναι:

1. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η πιο κοινή αιτία αίματος στα ούρα είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, ενώ υπάρχουν και διαφορετικές λοιμώξεις που ενδέχεται να το προκαλέσουν, εκτός από τις ουρολοιμώξεις. Οι ουρολοιμώξεις οδηγούν σε ερεθισμό της κύστης και ενίοτε συνδέονται με την ακράτεια.

Η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών μπορεί να προκαλέσει πόνο και να οδηγήσει είτε σε μεγάλη είτε σε μικροσκοπική αιματουρία. 

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται και η σχιστοσωμίαση.

2. Κακοήθειες του ουροποιητικού συστήματος

Αυτό περιλαμβάνει κακοήθεια της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, του ουρητήρα, των νεφρών.

Οι κακοήθειες του ουροποιητικού συστήματος συνήθως εμφανίζονται με μακροσκοπική αιματουρία, το 88% με καρκίνους της ουροδόχου κύστης και το 40% με καρκίνο του νεφρού.

Η μακροσκοπική αιματουρία μπορεί να είναι το μόνο σημάδι κακοήθειας του ουρογεννητικού συστήματος.

3. Πέτρες ουρητήρα και νεφρού

Πρόκειται στην πραγματικότητα για κρυστάλλους που σχηματίζονται από μέταλλα στο σώμα είτε στα νεφρά είτε στην ουροδόχο κύστη.

Μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλες, προκαλώντας ενόχληση και «μπλοκαρίσματα», τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στο αίμα στα ούρα και σε σημαντικό πόνο.

4. Νεφροπάθειες

Η νεφρική νόσος ή κάποια φλεγμονή μπορούν να προκαλέσουν αίμα στα ούρα. Αυτό ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της ίδιας της νόσου ή μέρος μιας άλλης πάθησης, όπως ο διαβήτης.

5. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Για μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, μια κοινή αιτία αίματος στα ούρα είναι η διόγκωση του προστάτη.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο προστάτης να ασκεί πίεση στην ουρήθρα (ο σωλήνας από τον οποίο περνούν τα ούρα για να βγει από το σώμα) και να προκαλέσει ουρολοίμωξη, η οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε αιματουρία.

6. Κυστίτιδα 

Για το αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο μπορεί να ευθύνεται η κυστίτιδα που προκαλείται από ακτινοβολία.

7. Διαταραχές πήξης

Διαταραχές πήξης όπως η αιμορροφιλία ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα.

8. Φλεγμονή 

Φλεγμονές του νεφρού, της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αιματουρία.

9. Φαρμακευτική αιματουρία

Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία, όπως: κυκλοφωσφαμίδη, αμιτριπτυλίνη, ριφαμπίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

10. Τραυματισμός του νεφρού

Ένα χτύπημα στο νεφρό λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου ομαδικού αθλήματος μπορεί να αποτελέσει την αιτία εμφανούς διαφυγής αίματος στα ούρα.

11. Άλλες δυσλειτουργίες που σχετίζονται με την ηλικία

Στις γυναίκες, μπορεί να παρατηρηθεί αιματουρία λόγω δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με την ηλικία, με αδύναμους μύες του πυελικού εδάφους και γεροντική ατροφική κολπίτιδα (μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση).

Αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο

Διάγνωση για αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο

Προσωπικές Πληροφορίες του Ασθενούς

Κρίσιμες είναι οι πληροφορίες που παρέχει ο ασθενής σχετικά με την κατάσταση, όπως η εμφάνιση αίματος στην αρχή, στο τέλος ή καθ’ όλη τη διάρκεια της ούρησης. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το αν η αιματουρία συνοδεύεται από πόνο ή είναι ανώδυνη.

Ιατρική Αξιολόγηση

Αρχικά, ο γιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ακολουθούν οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις, με κυρίαρχη την ανάλυση ούρων για την διερεύνηση πιθανών παθήσεων του ουροποιητικού ή άλλων συστημάτων που προκάλεσαν την εμφάνιση της αιματουρίας.

Ειδικές Διαγνωστικές Εξετάσεις

  • Αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών.
  • Αξονική τομογραφία και Πυελογραφία για την ανίχνευση πετρών, όγκων ή άλλων προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη, τα νεφρά και τους ουρητήρες.
  • Υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη για απεικόνιση με ηχητικά κύματα.
  • Κυστεοσκόπηση και ουρητηροσκόπηση για την εξέταση του εσωτερικού του ουροποιητικού συστήματος μέσω ειδικού σωλήνα με κάμερα.
  • Βιοψία νεφρού για την ανίχνευση τυχόν ενδείξεων νεφρικής νόσου.

Αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο Θεραπεία

Η θεραπεία της αιματουρίας εξαρτάται πάντα από την αιτία που την προκαλεί. Συνεπώς, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον θεράποντα γιατρό σας ώστε να προβεί στη σχετική διάγνωση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο.

Οι κύριοι τρόποι θεραπευτικής αντιμετώπισης της αιματουρίας είναι οι εξής:

Λήψη αντιβιοτικών

Όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο αντιβιοτικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις αιματουρίας, μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση ουροκαθετήρα και η πλύση της ουροδόχου κύστης.

Αν ο ηλικιωμένος αγαπημένος σας χρειάζεται βοήθεια για αλλαγή και τοποθέτηση του καθετήρα κατ’ οίκον και παρακολούθηση της αιματουρίας, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου και καταρτισμένου προσωπικού, οι νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε είναι:

  • Τοποθέτηση και αφαίρεση ουροκαθετήρα
  • Καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως
  • Διαλείπων καθετηριασμός

Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο πλαίσιο της υπηρεσίας μας για νοσηλεία κατ’ οίκον.

Χειρουργική Επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση προτείνεται όταν η αιματουρία οφείλεται σε υπερπλασία του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης. 

Επίσης, ενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερπλασίας του προστάτη που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή ή συνδέονται με λιθίαση της ουροδόχου κύστης.

Ειδικές Θεραπείες

Χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικά κύματα (ESWL) για ιδιαίτερα επώδυνες πέτρες στα νεφρά.

Πηγές:

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου της αιματουρίας στους ηλικιωμένους;

Οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αίματος στα ούρα σε ηλικιωμένο αλλά και σε κάθε ηλικία είναι οι εξής:

– Ηλικία: Μεγάλο ποσοστό ανδρών άνω των 50 ετών ενδέχεται να παρουσιάζουν σποραδική αιματουρία για την οποία ευθύνεται η υπερπλασία του προστάτη.

– Οικογενειακό ιστορικό: Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου ή νεφρολιθίασης μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια στην αιματουρία.

– Λήψη φαρμάκων: Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αιματουρίας.

– Έντονη σωματική άσκηση: Άτομα που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα τείνουν να παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αιματουρίας λόγω του ότι είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

2. Ποιες ιατρικές συμβουλές πρέπει να ακολουθήσω για αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο με καθετήρα;

Ανάλογα με την αιτία της αιματουρίας και τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ηλικιωμένος, ο γιατρός θα παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαχείρισή της κατ’ οίκον:

Εάν ο ηλικιωμένος έχει καθετήρα θα πρέπει να:

– Τον ενθαρρύνετε να πίνει πολλά υγρά.

– Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στροφές στον καθετήρα και ότι τα ούρα καταλήγουν στον ουροσυλλέκτη.

– Παρακολουθείτε αν τραβάει τον καθετήρα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Αν ο ηλικιωμένος συνηθίζει να τραβάει τον καθετήρα, είναι προτιμότερο να φορέσει ρούχα που τον καλύπτουν. Μπορεί να ασχοληθεί με κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή από τον καθετήρα.

3. Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και αποφυγής προβλημάτων με σκούρα ούρα σε ηλικιωμένο;

Οι μέθοδοι πρόληψης και αποφυγής μελλοντικών προβλημάτων με σκούρα ούρα σε ηλικιωμένο περιλαμβάνουν:

– Σωστή Ενυδάτωση: Κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού.

– Προσωπική Υγιεινή: Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή και επιμελής τήρηση προσωπικής υγιεινής.

– Διακοπή Καπνίσματος: Έχει παρατηρηθεί ότι η διακοπή ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα βοηθά στην πρόληψη της αιματουρίας.

– Υγιεινή Διατροφή: Μείωση πρόσληψης αλατιού και περιορισμός τροφίμων όπως το σπανάκι και το ραβέντι.

– Τακτικές Εξετάσεις: Προγραμματίζοντας τακτικά εξετάσεις του ουροποιητικού συστήματος θα πετύχετε την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αιματουρία.

4. Πώς σχετίζονται το αίμα στα ούρα και ο καρκίνος;

Το αίμα στα ούρα σε ηλικιωμένο που γίνεται εύκολα ορατό ίσως να αποτελεί ένδειξη κάποιας προχωρημένης μορφής καρκίνου του ουροποιητικού (π.χ. καρκίνος του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του ουρητήρα ή καρκίνος του προστάτη).

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media