Νέα Μελέτη: Άσκηση & Νευροεκφύλιση

Νέα μελέτη δημοσιευμένη στο διεθνές περιοδικό υψηλής απήχησης “The Journal of Physiology”, δείχνει πως μια σύντομη αλλά έντονη σωματική άσκηση είναι αρκετή για να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικά νοσήματα και να επιβραδύνει την γήρανση των νευρικών κυττάρων.

Νέα Μελέτη: Άσκηση & Νευροεκφύλιση

Συγκεκριμένα, 6 λεπτά γρήγορης ποδηλασίας ήταν αρκετά για να αυξήσουν την παραγωγή μια ειδικής πρωτείνης γνωστής ως BDNF (brain-derived neurotrophic factor).

Το παραπάνω μόριο είναι υπεύθυνο για την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες συνδέσεις και κατ’επέκταση παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες, μνήμη, μάθηση, εκτελεστική ικανότητα.

Προηγούμενες μελέτες απέτυχαν φαρμακευτικά να αυξήσουν τα επίπεδα του BDNF και να ενισχύσουν την γνωσιακή ικανότητα σε πειραματόζωα, οπότε η έρευνα έχει στραφεί σε μη φαρμακευτικούς τρόπους ενίσχυσης του BDNF.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε την επίδραση ήπιας δραστηριότητας (χαμηλής έντασης ποδηλασία για 90 λεπτά) και έντονης άσκησης (6 λεπτά υψηλής έντασης ποδηλασία) και διαπίστωσε τετραπλάσια αύξηση στα επίπεδα της πρωτείνης συγκριτικά με καμία ή με ήπια δραστηριότητα.

Η παραπάνω εργασία έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα άλλων οι οποίες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης στην πνευματική διαύγεια, στην διατήρηση της μνήμης, στην διάθεση και την καταθλιπτική συνδρομή, τον ποιοτικό ύπνο και τις αγχώδεις διαταραχές.

Εν γένει, η άσκηση επιβραδύνει το βιολογικό ρολόι και την γήρανση τόσο σε επίπεδο νευρικού συστήματος όσο και συστηματικά, μειώνοντας την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, αυξάνοντας την αντοχή των κυττάρων σε κάθε είδους stress, προστατεύει το καρδιοαγγειακό σύστημα, μειώνει την αντοχή στην ινσουλίνη και βοηθά καθοριστικά στην μεταβολική υγεία.

Η άσκηση αποτελεί μία από τις πιο καθοριστικές παρεμβάσεις για μακροζωία, καθώς έχει φανεί πως ήπια άσκηση 100-150 λεπτών εβδομαδιαία παρατείνει την επιβίωση τουλάχιστον 3 χρόνια ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη συνήθεια του ατόμου.

Παράλληλα, 5 λεπτά ασκήσεις ενδυνάμωσης ημερησίως αρκούν για τον γηριατρικό ευπαθή οργανισμό, ώστε να αυξήσει ή να διατηρήσει την μυική μάζα και να αποφευχθούν πτώσεις στο έδαφος και συνακόλουθες νοσηλείες και συννοσηρότητες.

Τέλος, ήπια άσκηση 11 λεπτών ημερησίως αρκούν για να μειωθούν οι νοσηλείες και η θνητότητα για τον γηριατρικό πληθυσμό και ταυτόχρονα να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα ζωής.

Άγγελος Μαργέτης | Ειδικευόμενος παθολόγος

Πηγές:

  • The protective role of exercise against age-related neurodegeneration. Sujkowski A, Hong L, Wessells RJ, Todi SV. Ageing Res Rev. 2022 Feb;74:101543. doi: 10.1016/j.arr.2021.101543.
  • Training for Longevity: The Reverse J-Curve for Exercise. O’Keefe EL, Torres-Acosta N, O’Keefe JH, Lavie CJ. Mo Med. 2020 Jul-Aug;117(4):355-361.
  • Joint associations of accelero-meter measured physical activity and sedentary time with all-cause mortality: a harmonised meta-analysis in more than 44 000 middle-aged and older individuals. Ekelund U, Tarp J, Fagerland MW, Johannessen JS, Hansen BH, Jefferis BJ, Whincup PH, Diaz KM, Hooker S, Howard VJ, Chernofsky A, Larson MG, Spartano N, Vasan RS, Dohrn IM, Hagströmer M, Edwardson C, Yates T, Shiroma EJ, Dempsey P, Wijndaele K, Anderssen SA, Lee IM. Br J Sports Med. 2020 Dec;54(24):1499-1506. doi: 10.1136/bjsports-2020-103270.

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media