Βραδυκαρδία – Όσα Θέλεις να Γνωρίζεις

Η βραδυκαρδία είναι ένας ασυνήθιστα βραδύτερος από το φυσιολογικό καρδιακός ρυθμός με συχνότητα κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας των ενηλίκων κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό (bpm). 

Η βραδυκαρδία με καρδιακό ρυθμό 40-60 παλμούς ανά λεπτό μπορεί να είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί επίσης να είναι φυσιολογική όταν κάποιος είναι ξύπνιος, ιδίως εάν πρόκειται για έναν υγιή νεαρό ενήλικα ή κάποιον πολύ γυμνασμένο. 

Ωστόσο, αν κάποιος δεν είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, η βραδυκαρδία ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κάποιου καρδιακού προβλήματος ή πάθησης. 

Βραδυκαρδία - Όσα Θέλεις να Γνωρίζεις

Σε περίπτωση πολύ αργού καρδιακού ρυθμού, η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο σώμα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές στην υγεία.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε αναλυτικά τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης της βραδυκαρδίας.

Βραδυκαρδία συμπτώματα

Ορισμένοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα βραδυκαρδίας ή ενδέχεται τα συμπτώματά τους να είναι τόσο ήπια ώστε να θεωρήσουν ότι εμφανίζονται εξαιτίας της γήρανσης.

Σε γενικές γραμμές, ο αργός ρυθμός της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

 • Ζάλη ή τάση λιποθυμίας.
 • Δύσπνοια και δυσκολία άσκησης.
 • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.
 • Πόνο στο στήθος ή ένα αίσθημα σαν “φτερούγισμα”.
 • Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης.
 • Απώλεια αισθήσεων
 • Χαμηλή πίεση του αίματος.

Αν μάθετε να μετράτε τους παλμούς σας ανά λεπτό και να ελέγχετε πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σας, θα μπορέσετε να προλάβετε την αποφυγή ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων. 

Σε περίπτωση όμως που έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και αργό καρδιακό ρυθμό, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας ή να μεταβείτε στα επείγοντα περιστατικά.

Βραδυκαρδία αίτια

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον αργό καρδιακό ρυθμό, οι οποίες κατά κύριο λόγο περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην καρδιά λόγω γήρανσης
 • Καρδιακές παθήσεις που προκαλούν βλάβη του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς (όπως καρδιακή προσβολή) & λοιμώξεις, όπως μυοκαρδίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα.
 • Υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός).
 • Ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο αίμα, π.χ. υψηλή συγκέντρωση καλίου ή ασβεστίου.
 • Διαταραχή της καρδιάς κατά τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα).
 • Φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, ψυχικών ασθενειών ή για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος, όπως π.χ. βήτα-αναστολείς, αντιαρρυθμικά και διγοξίνη.
 • Υπνική άπνοια.
 • Ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία)
 • Νόσος του Lyme
 • Τυφοειδής πυρετός

Βραδυκαρδία διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φαρμάκων που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει την βραδυκαρδία. 

Ο γιατρός σας θα μετρήσει τους σφυγμούς σας, θα ακούσει την καρδιά σας και θα πραγματοποιήσει εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). 

Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να είναι αργός μόνο κατά διαστήματα, γι’ αυτό καλό είναι να κρατάτε αρχείο με τις περιπτώσεις που εμφανίζεται βραδυκαρδία ή συναφή συμπτώματα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως ένα 24ωρο περιπατητικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (Holter monitor) ή μία δοκιμασία κόπωσης.

Βραδυκαρδία - Όσα Θέλεις να Γνωρίζεις

Αναλόγως των αποτελεσμάτων της κλινικής εξέτασης, ενδέχεται να χρειαστούν και περαιτέρω εξετάσεις για τον έλεγχο ασθενειών στις οποίες πιθανόν να οφείλεται η βραδυκαρδία.

Για παράδειγμα, η ύπαρξη συμπτωμάτων και φυσικών σημείων του υποθυρεοειδισμού μπορεί να οδηγήσει το γιατρό σας στο να ζητήσει εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH, δηλαδή της ορμόνης της υπόφυσης που διεγείρει το θυρεοειδή.

Ακόμη, οι εξετάσεις αίματος μπορεί να χρειαστούν για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των ηπατικών ενζύμων, καθώς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά παρατηρείται αύξηση των επιπέδων τους.

Σε περίπτωση που εσείς ή οι αγαπημένοι σας δεν μπορείτε να μετακινηθείτε, παρέχουμε τη δυνατότητα αιμοληψίας στο σπίτι, όπως και την παράδοση του δείγματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο σπίτι.

Βραδυκαρδία αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση της βραδυκαρδίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αιτία που την προκαλεί, καθώς και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και συγκεκριμένα σε υγιείς, εκπαιδευμένους αθλητές ή σε άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, η βραδυκαρδία δεν χρήζει θεραπείας. 

Αν όμως οι ασθενείς έχουν συμπτώματα που προκαλούνται από αργό καρδιακό παλμό, τότε το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Στις περιπτώσεις όπου το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δεν λειτουργεί σωστά, προκαλώντας μειωμένο καρδιακό ρυθμό, η χρήση ενός βηματοδότη είναι συχνά απαραίτητη. 

Αυτή η συσκευή, τοποθετείται κάτω από το δέρμα, διορθώνοντας τον αργό καρδιακό ρυθμό. Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό λόγω του τύπου βραδυκαρδίας από τον οποίο πάσχουν να χρειαστούν βηματοδότη.

Όταν ο αργός καρδιακός ρυθμός οφείλεται σε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή οι διαταραχές στους ηλεκτρολύτες, η θεραπεία αυτών των προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει τη βραδυκαρδία.

Εάν η βραδυκαρδία προκαλείται από τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ή να συστήσει διαφορετική φαρμακευτική αγωγή. Εάν η λήψη κάποιου φαρμάκου είναι αναγκαία, η τοποθέτηση ενός βηματοδότη μπορεί να είναι η λύση.

Βασικός στόχος της θεραπείας είναι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, ώστε ο οργανισμός να λαμβάνει το αίμα που έχει ανάγκη.

Αν οι βαριάς μορφής βραδυκαρδίες δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, όπως λιποθυμίες και τραυματισμοί από λιποθυμίες, όπως και επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και θάνατος.

Πηγές:

Συχνές ερωτήσεις

1. Πότε να καλέσω γιατρό για την βραδυκαρδία;

Εάν έχετε σφυγμό κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό και αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της βραδυκαρδίας, όπως ζάλη, αδυναμία, έλλειψη ενέργειας ή τάση λιποθυμίας, ειδικά εάν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας. 

Μπορεί να σας βοηθήσει να σημειώσετε τις στιγμές που παρατηρείτε ότι η καρδιά σας χτυπάει αργά και πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή.

2. Πώς σχετίζεται η βραδυκαρδία και εγκεφαλικό;

Όταν σε ένα συγκεκριμένο τύπο βραδυκαρδίας (Junctional Bradycardia) ο καρδιακός ρυθμός είναι κάτω από 40 παλμούς ανά λεπτό, αυτό μπορεί να σχετίζεται με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά το οποίο ένα αιμοφόρο αγγείο προς τον εγκέφαλο αποφράσσεται ή μπλοκάρεται, προκαλώντας βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα.

3. Μπορώ να προλάβω τη βραδυκαρδία;

Η βραδυκαρδία δεν μπορεί πάντα να προληφθεί. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της βραδυκαρδίας μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

– τακτική άσκηση
– διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
– υγιεινή διατροφή
– μείωση του στρες
– διακοπή καπνίσματος 
– διατηρώντας την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σε υγιή επίπεδα

4. Ποιες είναι οι επιπλοκές της βραδυκαρδίας;

Εάν η βραδυκαρδία σας είναι σοβαρή ή παρατεταμένη και δεν λαμβάνετε κάποια θεραπεία, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε:

– χαμηλή αρτηριακή πίεση
– λιποθυμία
– στηθάγχη
– καρδιακή ανεπάρκεια

5. Τι κανόνες πρέπει να ακολουθήσω για βραδυκαρδία και διατροφή;

Σε περίπτωση που έχετε βραδυκαρδία ή θέλετε να προλάβετε την εμφάνισή της, θα πρέπει να επιλέξετε μια ισορροπημένη διατροφή που προάγει την υγεία σας, η οποία είναι χαμηλή σε λιπαρά και περιέχει ελάχιστο αλάτι και ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, ποικιλία λαχανικών και δημητριακά ολικής άλεσης.

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από βραδυκαρδία και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να μεριμνήσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ανταποκρίνεται πλήρως στις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές σας ανάγκες.  

6. Πώς επηρεάζει η βραδυκαρδία τους ηλικιωμένους;

Μάθετε τα πάντα για το πώς οι χαμηλοί παλμοί σε ηλικιωμένους επηρεάζουν την υγεία τους, τους φυσιολογικούς παλμούς και τα αίτια της βραδυκαρδίας στο σχετικό μας αναλυτικό οδηγό.

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media