Διαβήτης – Όσα θέλεις να γνωρίζεις

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μία χρόνια πάθηση που σχετίζεται με την διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, η οποία κατά συνέπεια οδηγεί στην αύξηση της τιμής της γλυκόζης στο αίμα. 

Η διαταραχή αυτή προκαλείται εξαιτίας είτε της ανεπάρκειας του παγκρέατος για παραγωγή ινσουλίνης, είτε της αδυναμίας των κυττάρων του οργανισμού να έχουν ανταπόκριση στην ινσουλίνη.

Συγκεκριμένα, η χρήση της γλυκόζης, η οποία προέρχεται από την πέψη των τροφών, εξασφαλίζει τα απαραίτητα ποσοστά ενέργειας για το σώμα μας. Η λειτουργία των περισσότερων οργάνων του σώματός μας, όπως του εγκεφάλου, προϋποθέτει τη χρήση της γλυκόζης. 

Διαβήτης - Όσα θέλεις να γνωρίζεις

Η απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα που την έχουν ανάγκη όταν βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος πραγματοποιείται με την βοήθεια της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας.

Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους, η παραγωγή της ινσουλίνης στο πάγκρεας είναι ανεπαρκής ή μηδενική.

Συνεπώς, η γλυκόζη ή αλλιώς σάκχαρο συσσωρεύεται στο αίμα. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι γνωστή ως υπεργλυκαιμία και χαρακτηρίζει τον Διαβήτη.

Επομένως, η απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα που την χρειάζονται δεν είναι δυνατή και η παραμονή της στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιαγγειακά και νεφρικά προβλήματα.

Για να μάθετε αναλυτικά τους διαφορετικούς τύπους, τα συμπτώματα, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του Διαβήτη, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Τύποι Διαβήτη

Διαβήτης Τύπου 1

Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη τύπου 1, σημαίνει ότι η παραγωγή ινσουλίνης είναι ελάχιστη ή μηδενική.

Η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του παγκρέατος προκαλεί την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Θεωρείται αυτοάνοση νόσος, η θεραπεία της οποίας βασίζεται στην εξωγενή λήψη ινσουλίνης από το άτομο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού.

Συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε μικρές ηλικίες και για το λόγο αυτό η ασθένεια είναι επίσης γνωστή ως «παιδικός διαβήτης». Μπορεί βέβαια να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο διαβήτης τύπου 1 αφορά σχεδόν στο 5-10% των περιπτώσεων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Διαβήτης Τύπου 2

Μιλάμε για διαβήτη τύπου 2 όταν η παραγωγή ινσουλίνης δεν είναι αρκετή ή η παραγόμενη ποσότητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σκοπό της. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο διαβήτη.

Όταν το σώμα δεν έχει σωστή ανταπόκριση στην ινσουλίνη, η κατάσταση αυτή ονομάζεται ινσουλινοαντίσταση.

Παρόλο λοιπόν που γίνεται παραγωγή ινσουλίνης, δεν χρησιμοποιείται με σωστό τρόπο, ώστε να απορροφηθεί η γλυκόζη εντός του κυττάρου. 

Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας και ειδικά σε περιπτώσεις προϋπάρχουσας παχυσαρκίας. 

Η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 γίνεται τα τελευταία χρόνια σε πολλά παιδιά και εφήβους που είναι παχύσαρκοι. 

Στατιστικά, ο διαβήτης τύπου 2 αφορά στο 90 έως 95% των ασθενών με διαβήτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την αγγειακή άνοια και άλλους τύπους άνοιας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ίδια καρδιαγγειακά προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα μάλιστα με μία σύγχρονη έρευνα που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ηλικίας έναρξης του διαβήτη και της άνοιας χρησιμοποιώντας δεδομένα που καλύπτουν τη μέση ηλικία έως την τρίτη ηλικία, η νεότερη ηλικία κατά την έναρξη του διαβήτη συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο μεταγενέστερης άνοιας.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κύησης αποτελεί ένα είδος διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του 7ου έως 9ου μήνα της εγκυμοσύνης, ακόμα και σε γυναίκες που προηγουμένως δεν έπασχαν από την εν λόγω ασθένεια. 

Συνήθως, τα επίπεδα της γλυκόζης επανέρχονται στο φυσιολογικό έπειτα από τον τοκετό.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μετά τη γέννα. 

Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει περίπου το 9% των εγκύων, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της μητέρας αλλά και του παιδιού.

Προδιαβήτης

Πριν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, ο ασθενής θα βρεθεί στην κατάσταση του προδιαβήτη. Στη συγκεκριμένη φάση, παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης (ή του σακχάρου) στο αίμα, όχι όμως σε σημείο ώστε να διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Η εν λόγω κατάσταση ονομάζεται και Διαταραγμένη Ανοχή Γλυκόζης, αποτελώντας μια ένδειξη ότι αν δεν ληφθεί δράση άμεσα, θα εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμο διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 και τυπου 2 αποτελούν χρόνιες καταστάσεις, ενώ ο διαβήτης κύησης έχει συνήθως παροδικό χαρακτήρα και παρέρχεται έπειτα από τη γέννηση του παιδιού.

Διαβήτης Συμπτώματα

Συχνά ο σακχαρώδης διαβήτης -ιδιαίτερα τύπου 2- δεν προκαλεί την εμφάνιση κάποιου συμπτώματος και ο ασθενής αισθάνεται υγιής. 

Τα κύρια συμπτώματα που ενδέχεται να εκδηλώσουν τα άτομα με διαβήτη είναι τα εξής: 

 • Πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα)
 • Πολυουρία/συχνουρία 
 • Πολυφαγία
 • Αίσθημα πείνας
 • Κόπωση
 • Θολή όραση
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Απώλεια σωματικού βάρους, κ.ά.

Ανάλογα βέβαια με τον τύπο του διαβήτη, η συμπτωματολογία διαφέρει. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, η εμφάνιση της νόσου γίνεται συνήθως απότομα και εκδηλώνεται αρχικά με διαβητική κετοξέωση, εμέτους, ναυτίες, κοιλιακό άλγος ή ακόμη και απώλεια συνείδησης. 

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η εισβολή της νόσου γίνεται βαθμιαία, ενώ συχνά εκδηλώνονται τα εξής συμπτώματα: 

 • Αδυναμία
 • Κόπωση
 • Ζάλη
 • Ευπάθεια σε λοιμώξεις

Συχνά επίσης, ιδίως σε περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών, η Μελανίζουσα Ακάνθωση αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη διαβήτη τύπου 2, περιλαμβάνοντας την εμφάνιση ενός σκούρου δακτυλίου γύρω από τον λαιμό, στους αγκώνες, τα γόνατα ή και τις μασχάλες. Στα συγκεκριμένα σημεία, το δέρμα γίνεται σκουρότερο, αποκτώντας μια βελούδινη υφή.

Διαβήτης Αντιμετώπιση

Αναλόγως του τύπου διαβήτη από τον οποίο πάσχει ο εκάστοτε ασθενής, η νόσος χρήζει και αντίστοιχης αντιμετώπισης. 

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 λόγω απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης, απαιτείται να λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη υποδορίως και να ελέγχουν τα σάκχαρα του αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Στον διαβήτη τύπου 2 δεν χρειάζεται να χορηγείται απαραίτητα ινσουλίνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρύθμιση των σακχάρων του αίματος επιτυγχάνεται με την απώλεια περιττού βάρους μέσω της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης.

Συγκεκριμένα, η απώλεια μόλις του 5-7% του βάρους του ατόμου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 70%. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται παράλληλα η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η αντιμετώπιση του Διαβήτη Κύησης στοχεύει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, σε επίπεδα που είναι ασφαλή τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ή ακόμη και με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης που διαφέρουν στην ταχύτητα και τη διάρκεια της επίδρασής τους. Επίσης, υπάρχουν πολλά είδη σχημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθούν στα ιδανικά επίπεδα οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. 

Διαβήτης - Όσα θέλεις να γνωρίζεις

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης σε συνδυασμό με τη στενή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης μέσω τεχνολογίας αισθητήρων έχει κερδίσει έδαφος στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Εκτός από τη χρήση φαρμάκων, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

 • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, καθώς υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ διατροφής και διαβήτη.
 • Τακτική σωματική δραστηριότητα
 • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
 • Αποφυγή του καπνίσματος

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ανάγκη από μεμονωμένες νοσηλευτικές πράξεις στο σπίτι ή από βοήθεια ηλικιωμένων (ατομική υγιεινή, φυσικοθεραπεία, μαγείρεμα, φροντίδα οικίας κ.α.), επικοινωνήστε μαζί μας. Μην ξεχνάτε ότι η Άγιος Εφραίμ ΚοινΣεπ είναι πάντα δίπλα σας με σεβασμό, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του διαβήτη;

Όταν οι τιμές σακχάρου στο αίμα δεν ρυθμίζονται επαρκώς, μπορεί να εμφανιστούν στον ασθενή οξείες ή και χρόνιες επιπλοκές. Στις οξείες επιπλοκές περιλαμβάνονται τα εξής: 

– Διαβητική κετοξέωση (συνήθως σε διαβήτη τύπου 1): Εμφανίζεται με εμέτους, ναυτία, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης.
– Υπερωσμωτικό μη κετοξικό κώμα: Υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης και απώλειας συνείδησης, συχνότερα σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
– Υπογλυκαιμία ως επιπλοκή της θεραπείας σε περίπτωση χορήγησης λανθασμένης δόσης ινσουλίνης, σε σχέση με τις εκάστοτε μεταβολικές ανάγκες. Εμφανίζεται με τρόμο, εφίδρωση, ευερεθιστότητα και απώλεια συνείδησης.

Οι χρόνιες επιπλοκές, εξαιτίας των τιμών σακχάρου που αυξάνονται παρατεταμένα, περιλαμβάνουν:
 
– Παθήσεις των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
– Παθήσεις των νεφρών, όπως η διαβητική νεφροπάθεια
– Καρδιακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια των κάτω άκρων 
– Επιρρέπεια σε λοιμώξεις. 

Συνεπώς, ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη χρειάζεται τακτική παρακολούθηση ώστε να ρυθμίζονται κατάλληλα οι τιμές του σακχάρου, αλλά και να προλαμβάνονται ή και να αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές της νόσου. 

2. Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη;

Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη βασίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων για τα επίπεδα γλυκόζης, που διενεργούνται είτε με αφορμή κάποιο τυχαίο έλεγχο, είτε έπειτα από την εμφάνιση συμπτωμάτων του διαβήτη.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση της νόσου είναι οι εξής:

– Μέτρηση γλυκόζης πλάσματος νηστείας
– Μέτρηση μεταγευματικής γλυκόζης
– Μέτρηση καμπύλης σακχάρου
– Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)

Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη γίνεται δηλαδή με την τιμή του σακχάρου, με τη βοήθεια των απλών εξετάσεων αίματος που διενεργούνται το πρωί, αφού έχετε μείνει νηστικοί για 8 ώρες. Το αποτέλεσμα με τιμή μεγαλύτερη ή ίση με 126 mg/dl αποτελεί ένδειξη διαβήτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται από τον ασθενή να ληφθούν δύο δείγματα αίματος για πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Σε περίπτωση που εσείς ή οι αγαπημένοι σας δεν είναι εφικτό να μετακινηθείτε, παρέχουμε τη δυνατότητα αιμοληψίας στο σπίτι αλλά και την παράδοση του δείγματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο σπίτι.

3. Διαβήτης τύπου 1 και διαβήτης τύπου 2 προσδόκιμο ζωής;

Σύμφωνα με μελέτες, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2 έχουν κατά μέσο όρο 8 και 2 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Τα συγκεκριμένα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία του αυστηρού ελέγχου της γλυκόζης αίματος, της πλήρους συμμόρφωσης με την αγωγή και της πιστής τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους ασθενείς.

Πηγές:

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media