7 Δραστηριότητες για Ηλικιωμένους στο Σπίτι

Συνήθως η σωματική κατάπτωση ή κάποια ασθένεια αναγκάζουν ένα ηλικιωμένο άτομο να παραμείνει στο σπίτι και να μπει σε μια καθημερινή ρουτίνα. Αυτή η ρουτίνα όμως μπορεί να αμβλύνει το πνεύμα τους και να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία. 

Ένας φροντιστής ηλικιωμένων λοιπόν, εκτός από τις απαραίτητες καθημερινές εργασίες πρακτικού χαρακτήρα ή νοσηλείας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ηλικιωμένου, μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια σειρά δραστηριοτήτων που θα δώσουν τα ερεθίσματα και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αγαπημένου ηλικιωμένου σας προσώπου.

Υπάρχουν διάφορες ιδέες για δραστηριότητες που ανταποκρίνονται σε ένα εύρος σωματικών και διανοητικών ικανοτήτων, ώστε να καταφέρει το ηλικιωμένο αγαπημένο σας πρόσωπο να εμπλακεί με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. 

7 Δραστηριότητες για ηλικιωμένους στο σπίτι

Οι δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν το ηλικιωμένο άτομο με τους εξής τρόπους:

  • Ψυχολογική ανάκαμψη και αποβολή αρνητικών συναισθημάτων
  • Διατήρηση κινητικών δεξιοτήτων
  • Καθιέρωση αίσθησης ανεξαρτησίας
  • Δημιουργία αισθήματος ολοκλήρωσης
  • Προώθηση της συναισθηματικής σύνδεσης και της αυτοέκφρασης

Παρακάτω θα βρείτε 7 διαφορετικές ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εποικοδομητική αξιοποίηση του χρόνου ενός ηλικιωμένου ατόμου με τον φροντιστή του στο σπίτι, βοηθώντας το να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του και να αυξήσει την αυτονομία και την αυτοπεποίθησή του.

Δημιουργικές δραστηριότητες για ηλικιωμένους στο σπίτι

1. Ζωγραφική-Χειροτεχνίες

Υπάρχει μία πληθώρα επιλογών για χειροτεχνίες και κατασκευές που βοηθούν στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού πνεύματος των ηλικιωμένων. 

Παρακινείστε τους να ζωγραφίσουν με νερομπογιές, να σχεδιάσουν με οτιδήποτε, από μολύβια ή μαρκαδόρους μέχρι κιμωλίες ή κηρομπογιές, να ασχοληθούν με το πλέξιμο, την κεραμική, να δημιουργήσουν κοσμήματα ή να ξεκινήσουν οποιαδήποτε χειροτεχνική δραστηριότητα τους επιτρέπει να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά.

2. Κηπουρική

Αν στο σπίτι του ηλικιωμένου ατόμου υπάρχει βεράντα, κήπος ή μπαλκόνι, μία ιδανική δραστηριότητα είναι η κηπουρική. 

Ακόμη και αν δεν έχουν τη σωματική δύναμη και την ευκινησία για πιο προχωρημένες δραστηριότητες κηπουρικής, υπάρχουν πάντα απλές εργασίες που μπορούν να κάνουν, όπως το φύτεμα ή το πότισμα.

Φροντίζοντας από λουλούδια και κάκτους στη βεράντα, ή ακόμη και φυτεύοντας φρούτα και λαχανικά στον κήπο τους, οι ηλικιωμένοι δραστηριοποιούνται, έρχονται σε επαφή με τη φύση, απορροφώντας παράλληλα πολύτιμη βιταμίνη D. 

Για τα πιο δραστήρια άτομα της τρίτης ηλικίας, υπάρχει το πρόσθετο όφελος της άσκησης που συνεπάγονται εργασίες όπως το σκάψιμο, το ξεχορτάριασμα κ.ά.

Ακόμη, θα νιώσουν μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπουν τους… καρπούς της δουλειάς τους να αποδίδουν και θα καταφέρουν και οι ίδιοι λίγο να “ανθίσουν” ψυχολογικά!

3. Μαγειρική 

Αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να κάνει απλές καθημερινές δουλειές στο σπίτι και ο φροντιστής του έχει αναλάβει στο πλαίσιο της κατ’ οίκον φροντίδας του το μαγείρεμα, τότε μπορεί απλώς να βοηθήσει στη διαδικασία της προετοιμασίας, του μαγειρέματος, του ψησίματος ή του σερβιρίσματος των γευμάτων. 

Διαλέξτε μαζί με τον ηλικιωμένο απλές και υγιεινές συνταγές που δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες ή εφευρετικότητα στην κουζίνα. 

Το μαγείρεμα και η ζαχαροπλαστική είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα με πολύ νόστιμα αποτελέσματα που θα κάνει τους ηλικιωμένους να νιώσουν και πάλι ενεργοί στα καθημερινά πρακτικά τους καθήκοντα και λειτουργικοί.

4. Μουσική & Χορός

Ακόμη και ηλικιωμένοι ενήλικες με προχωρημένη άνοια ή γνωστικές διαταραχές μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από δραστηριότητες με επίκεντρο τη μουσική. 

Έρευνες έχουν αποδείξει τις θετικές επιπτώσεις που έχει η μουσικοθεραπεία και διάφορες μορφές μουσικής διέγερσης στην ψυχολογία ενός ηλικιωμένου ατόμου. 

Ορισμένοι τύποι μουσικής μάλιστα μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση αναμνήσεων και να “γεννήσουν” συναισθήματα ευτυχίας.

Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την παρακολούθηση κάποιας συναυλίας ή μπαλέτου στο διαδίκτυο ή απλώς να ακούσουν τη μουσική που τους αρέσει. 

Ακόμη, μπορεί να τους αρέσει να παίζουν ένα αγαπημένο τους όργανο ή να χορέψουν στο σπίτι το χορό που τους εμπνέει.

5. Διάβασμα

Για να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο να διατηρήσει το μυαλό του σε εγρήγορση και να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του, τότε το διάβασμα και η συγγραφή κειμένων είναι ο ιδανικός τρόπος. 

Πέρα από το διάβασμα άρθρων, βιβλίων μυθοπλασίας ή οποιουδήποτε είδους κειμένων αρέσουν στον ηλικιωμένο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή με την παράλληλη εκμάθηση της χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τάμπλετ, μπορούν να αναπτύξουν και τις συγγραφικές τους ικανότητες.

Γράφοντας δικά τους κείμενα και ιστορίες, οι ηλικιωμένοι εξασκούν τις γλωσσικές και νοητικές τους ικανότητες και ενισχύουν τη μνήμη τους, βρίσκοντας ένα “σκοπό” που τους κρατά σε συνεχή πνευματική επαγρύπνηση.

6. Σωματική άσκηση

7 Δραστηριότητες για ηλικιωμένους στο σπίτι

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ άσκησης και νευροεκφύλισης σε ηλικιωμένους αλλά και πολλών άλλων ερευνών, η επίδραση της σωματικής άσκησης είναι πολύ ευεργετική στο σώμα και στη ψυχή.

Εκτός από το περπάτημα που είναι μία απλή αλλά σημαντική μορφή άσκησης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να ασχοληθούν με μαθήματα γιόγκα, αερόβιες ή άλλες ασκήσεις που προωθούν τη μυϊκή και καρδιοαναπνευστική ενδυνάμωσή τους.

Σε περίπτωση που οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από το σπίτι, υπάρχει διαδικτυακό υλικό για να ασκηθούν σωματικά μέσω τηλεόρασης ή υπολογιστή ή η δυνατότητα για personal training στο σπίτι με συστηματική άσκηση από εξειδικευμένο γυμναστή.

Ακόμη, η φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον όταν φυσικά κρίνεται απαραίτητη, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική κατάσταση ενός ηλικιωμένου λόγω κάποιας πάθησης ή τραύματος, αλλά και να του προσφέρει μεγάλη ψυχική ανάταση. 

Η σωματική άσκηση είναι καλό να επαναλαμβάνεται καθημερινά, αναλόγως βέβαια της κατάστασης και των αντοχών του εκάστοτε ηλικιωμένου. 

Πέρα από το μαγείρεμα που προαναφέρθηκε σε σχέση με τη βοήθεια ηλικιωμένων, οι δουλειές του σπιτιού είναι μία καλή αφορμή ώστε να κινηθούν αρκετά οι ηλικιωμένοι μέσα στο σπίτι, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα να νιώσουν χρήσιμοι και αυτόνομοι.

7. Παιχνίδια γνώσεων & λέξεων

Η διασκέδαση και η εξάσκηση των γνωστικών δεξιοτήτων ενός ηλικιωμένου ατόμου μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω παιχνιδιών γνώσεων ή λέξεων. Δοκιμάστε την τρίλιζα, την κρεμάλα ή ηλεκτρονικές εφαρμογές για παιχνίδια γνώσεων, ενώ η παντομίμα είναι πιθανό να του κινήσει εξίσου το ενδιαφέρον.

Επίσης, τα σταυρόλεξα (ιδανικά σε μεγέθυνση για να διακρίνονται καλύτερα τα γράμματα) μπορούν να δοθούν σε έναν ηλικιωμένο, ο οποίος θα πρέπει να το λύσει μόνος του ή με τη βοήθεια του φροντιστή. 

Ειδικά σε ασθενείς με τη Νόσο Αλτσχάιμερ για παράδειγμα, δραστηριότητες όπως οι παραπάνω. που δίνουν έμφαση στην εξάσκηση των γνωστικών ικανοτήτων και της μνήμης, βοηθούν τα μέγιστα στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης και τη συνολική βελτίωση της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.

Συμπέρασμα για δραστηριότητες για ηλικιωμένους στο σπίτι 

Η επιστήμη της γεροντολογίας έχει επιβεβαιώσει την άρρηκτη και άμεση σχέση μεταξύ ενός ενεργού και δραστήριου τρόπου ζωής και της υγιούς μακροζωίας. 

Η σωματική δραστηριότητα και η πνευματική διέγερση και επαγρύπνηση επηρεάζουν θετικά τις νοητικές δεξιότητες τόσο για τους ηλικιωμένους ενήλικες που δεν πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές, όσο και για εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη, άνοια, νόσο του Αλτσχάιμερ ή νόσο του Πάρκινσον

Ο Οργανισμός Άγιος Εφραίμ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον, διασφαλίζοντας την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικία τους. 

Με την υπηρεσία Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια στο Σπίτι στεκόμαστε πάντα δίπλα στους αγαπημένους ηλικιωμένους σας με άνοια, μεριμνώντας καθημερινά για την αύξηση του νοητικού δυναμικού και την αποκατάσταση τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων με ειδικές ασκήσεις, δημιουργική απασχόληση, μουσικοθεραπεία, ζωγραφική, χειροτεχνίες και θεραπεία διά αναμνήσεων.

Με αυτές τις μεθόδους, επιτυγχάνουμε την κοινωνική και συναισθηματική ενεργοποίηση του πάσχοντος, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα του και βελτιώνοντας τη διάθεση αλλά και την ποιότητα ζωής του συνολικά.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποια είναι τα οφέλη της δημιουργικής απασχόλησης ηλικιωμένων ατόμων στο σπίτι;

Πολλά είναι τα οφέλη της δημιουργικής απασχόλησης για ηλικιωμένα άτομα που μένουν στο σπίτι. Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα:

Ψυχολογική ευεξία: Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και του καταθλιπτικού συναισθήματος που συχνά αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στο σπίτι.

Αύξηση της αυτοπεποίθησης: Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αισθανθούν ότι έχουν επιτύχει κάτι και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή τους.

Διατήρηση ενεργητικότητας: Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ενεργοι και να διατηρήσουν τις δεξιότητές τους, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργικότητα τους στην καθημερινότητά τους.

Δημιουργική έκφραση: Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να δώσει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να εκφραστούν και να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσω της τέχνης, της χειροτεχνίας ή άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Βελτίωση της σωματικής υγείας: Κάποιες δραστηριότητες όπως ο χορός, η ραπτική ή το κέντημα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κινητικότητας και της ευλυγισίας του σώματος τους.

– Ενίσχυση της μνήμης: Η δημιουργική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τη μνήμη τους μέσω δραστηριοτήτων όπως η συγγραφή και η ζωγραφική.

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media