Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς

Ο παππούς και η γιαγιά αποτελούσαν πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο της οικογένειας. Βρίσκονται συνεχώς δίπλα στα παιδιά και τα εγγόνια τους με πείρα και υπομονή, στηρίζοντας κάθε βήμα τους. 

Σε περιόδους κρίσης, η παρουσία τους αποτελεί από μόνη της πηγή σταθερότητας, ηρεμίας και σιγουριάς. 

Εσείς από τη μεριά σας προσπαθείτε να τους δείχνετε την αγάπη σας με κάθε δυνατό τρόπο καθημερινά, αλλά γνωρίζετε πότε είναι η ημέρα του παππού και της γιαγιάς, η δική τους ξεχωριστή ημέρα που έχουν κι εκείνοι την τιμητική τους;  

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Η Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς γιορτάζεται την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων ή αλλιώς, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε στις 1 Οκτωβρίου 1991, σύμφωνα με τη θέσπισή της από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατά τη Γενική Συνέλευση το 1990. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει ως σκοπό την επισήμανση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας, καθώς και το να εκτιμηθεί η συμβολή τους στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μάλιστα, ο εορτασμός αυτός στοχεύει στην αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. 

Εκτός από το ότι μεταδίδουν εμπειρίες και γνώσεις μέσα από την βοήθεια στα παιδιά και τα εγγόνια τους, συμμετέχουν παράλληλα ολοένα και περισσότερο στην αγορά εργασίας.

Ανά τον κόσμο, η παγκόσμια ημέρα προς τιμήν της τρίτης ηλικίας συναντάται κάπως παραλλαγμένη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και τον Καναδά γιορτάζεται η «Εθνική ημέρα παππού και γιαγιάς», στην Κίνα διοργανώνεται το Double Ninth Festival, το οποίο περιλαμβάνει επίσκεψη των τάφων των προγόνων των Κινέζων, ενώ στην Ιαπωνία υπάρχει η «Ημέρα σεβασμού των ηλικιωμένων».

Στην τρίτη ηλικία ανήκουν οι άνθρωποι άνω των 65-70 ετών. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν το ⅓ του πληθυσμού των ατόμων που τους παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

Ακόμη, στους υπέργηρους (άνω των 85 ετών) παρατηρείται τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και διπλάσια σε σχέση με τους άνω των 65.  

Γιορτή της Γιαγιάς

Πέρα από την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 28η Μαρτίου, η Ημέρα της Γιαγιάς

Η καθιέρωση της Ημέρας της Γιαγιάς αποτελεί φόρο τιμής, όπως οφείλεται και αξίζει στη γιαγιά, τη γυναίκα που αναλαμβάνει το μεγάλωμα δύο και πλέον γενεών μέσα στην οικογένεια. 

Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως σκοπό την αναγνώριση του ξεχωριστού έργου και της μοναδικής αγάπης που μοιράζει ανιδιοτελώς η γιαγιά στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Ο ρόλος της στην οικογένεια είναι κομβικός, η αξία της ανεκτίμητη και η σοφία που μπορεί να μεταδώσει αδιαμφισβήτητη.

Η φροντίδα του Παππού και της Γιαγιάς ως προτεραιότητα

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Οι αγαπημένοι σας παππούδες και γιαγιάδες βέβαια, με την πάροδο των χρόνων και την εμφάνιση νοσημάτων και παθήσεων, είναι πιθανόν να χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας τακτικά ή ακόμη και σε καθημερινό επίπεδο.

Σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους, θα πρέπει να τους κάνετε το ομορφότερο και ουσιαστικότερο δώρο, δείχνοντάς τους πως η σωστή φροντίδα και η παροχή της απαραίτητης βοήθειας που χρειάζονται αποτελεί τη βασική σας προτεραιότητα. 

Σε περίπτωση που λόγω της απαιτητικής σας καθημερινότητας αδυνατείτε να βρίσκεστε δίπλα τους όσο συχνά θα θέλατε, θυμηθείτε πως στον Άγιο Εφραίμ αναλαμβάνουμε υπεύθυνα τη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι σε εξαιρετικά προσιτές τιμές. 
Αν λοιπόν η άνοια ή η πιο κοινή της αιτία, η Νόσος Αλτσχάιμερ, εμποδίζει τους αγαπημένους σας παππούδες και γιαγιάδες να θυμούνται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη ζωή σας, φροντίστε να τους το θυμίζετε καθημερινά – όχι μόνο μία φορά το χρόνο!

Πηγή: un.org

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media