Καρδιακή Ανεπάρκεια & Διατροφή

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ) αποτελεί μία πάθηση που σχετίζεται με την αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει τους ιστούς επαρκώς με αίμα για την κάλυψη των αναγκών των οργάνων. 

Πρόκειται για μία σοβαρή καρδιολογική πάθηση έκπτωσης της καρδιακής λειτουργίας και είναι το τελικό στάδιο όλων των καρδιακών παθήσεων, και κατά κύριο λόγο της αρτηριακής υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου.

Τα βασικά συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, κόπωση, αδυναμία, ταχυκαρδία ή αρρυθμία, επίμονο βήχα, μειωμένη αντοχή στην άσκηση κ.ά.

Διακρίνεται σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αφορά σε περιπτώσεις πρόσφατων συμπτωμάτων και σε χρόνια, σε περιπτώσεις εξελισσόμενης πορείας. 

Καρδιακή Ανεπάρκεια & Διατροφή

Η καθυστερημένη διάγνωσή της οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Αριθμητικά, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια πλήττει σήμερα 6 εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών και 1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πάσχουν κατά βάση ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών.

Για την πρόληψη της πάθησης συστήνεται η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. 

Εκτός από την πρόληψη, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί επίσης το κλειδί για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. 

Τι πρέπει να τρώμε στην καρδιακή ανεπάρκεια

Συγκεκριμένα, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου Saint Louis (SLU) η διατροφή που μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη ή ακόμη και την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας μέσω μιας μεταβολικής διαδικασίας είναι η κετογονική διατροφή.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κετογονικής διατροφής που μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. 

Στα θρεπτικά συστατικά γίνεται η αποθήκευση της χημικής ενέργειας, η οποία απαιτείται από το μυοκάρδιο σε υψηλά ποσοστά, ώστε να λειτουργούν φυσιολογικά οι συσπάσεις της καρδιάς. 

Η διατήρησης αυτής της υψηλής μεταβολικής ικανότητας σχετίζεται με την ευελιξία της καρδιάς. Σε διάφορες αναπτυξιακές, διατροφικές ή σωματικές καταστάσεις, η καρδιά μπορεί να προσαρμοστεί σε μεταβολικά αποθέματα που έχουν τροποποιηθεί. 

Όταν όμως η συγκεκριμένη ευελιξία της καρδιάς έχει καταστραφεί, τότε υπάρχει συσχέτιση με καρδιακή δυσλειτουργία σε παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης που αφορά σε μη φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα.

Επομένως, μία τέτοια διατροφή που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε ποσοστό 41% περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα εξής:

 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Αντιθέτως, όταν στη διατροφή ενός ατόμου περιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, τηγανητών, επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης, τότε διατρέχει κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αυξημένο κατά 72%.

Είναι αποδεδειγμένο μάλιστα ότι οι τροφές φυτικής προέλευσης συντελούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, της νοητικής και γνωστικής έκπτωσης, του διαβήτη τύπου 2, διαφόρων τύπων καρκίνου, της παχυσαρκίας αλλά και της κατάθλιψης.

Υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας. Μία από αυτές τις έρευνες λοιπόν, εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων όσον αφορά τη γνωστική εξασθένιση στην καρδιακή ανεπάρκεια με μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων ως προς τη συσχέτιση μεταξύ της καρδιακής ανεπάρκειας και της άνοιας.

Καρδιακή Ανεπάρκεια & Διατροφή

Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Είναι γνωστή η επικινδυνότητα του νατρίου στην καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα.

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στα άτομα που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια λόγω συγκέντρωσης υγρών στην κοιλιά, τους πνεύμονες ή τους αστραγάλους. 

Επομένως, χορηγούνται συχνά στους ασθενείς διουρητικά φάρμακα για την απελευθέρωση από το σώμα της περίσσειας ποσότητας υγρών και νατρίου, ενώ απαιτείται να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού.

Με βάση μία νέα μελέτη, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που βίωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και η διατροφή τους είναι αρκετά αλμυρή, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,8 γραμμάρια νατρίου ανά ημέρα, δηλαδή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, περισσότερο από το διπλάσιο ποσό που συστήνεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για έναν υγιή άνθρωπο, διατρέχουν και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε διάστημα 3 χρόνων.

Tips για μείωση αλατιού στη διατροφή για ανεπάρκεια καρδιάς

 • Κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς περιέχουν μικρές ποσότητες αλατιού.
 • Επιλογή τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως φρέσκα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, ξηρά και φρέσκα όσπρια, αυγά, γάλα και γιαούρτι.

  Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το πλιγούρι βρώμης είναι καλές επιλογές με χαμηλό νάτριο. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξηθεί εάν προστεθεί αλάτι ή άλλα συστατικά κατά την παρασκευή τους.
 • Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά, ξίδι και χυμούς φρούτων αντί για μείγματα βοτάνων ή μπαχαρικών που περιέχουν αλάτι.

  Χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να δώσετε ένταση στις γεύσεις. Δοκιμάστε το χυμό πορτοκαλιού ή ανανά ως βάση για μαρινάδες κρέατος.
 • Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων πριν αγοράσετε συσκευασμένα τρόφιμα. Ελέγξτε τα διατροφικά στοιχεία στην ετικέτα για την περιεκτικότητα σε νάτριο ανά μερίδα.

  Μάθετε τον αριθμό των μερίδων στη συσκευασία. Προσπαθήστε να επιλέγετε συσκευασμένα τρόφιμα με περιεκτικότητα σε νάτριο μικρότερη από 350 χιλιοστόγραμμα για κάθε μερίδα.
 • Είναι επίσης χρήσιμο να ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών. Εάν το αλάτι ή το νάτριο αναγράφονται στα πρώτα πέντε συστατικά, τότε η περιεκτικότητά του είναι μεγάλη.

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ικανοποιεί τις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές σας ανάγκες.  

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποια είναι η σχέση που έχει το λεμόνι και καρδιακή ανεπάρκεια;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που έχει ο χυμός λεμονιού για την υγεία της καρδιάς, καθώς ο χυμός του είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που συνεργάζονται για να κρατήσουν την καρδιά σε καλή κατάσταση.

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην εξάλειψη των βλαβερών τοξινών από το σώμα.

Επομένως, το αίμα καθαρίζεται και η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να παραμείνουν ισχυρά και να λειτουργούν σωστά, καθώς δεν επιβαρύνονται με τοξίνες.

Η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος που σχηματίζονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος, μειώνεται η ποσότητα του αίματος που μπορεί να περάσει μέσα από αυτά, στερώντας από το σώμα το απαραίτητο οξυγόνο.

2. Ποια είναι η προτεινόμενη διατροφή μετά από bypass;

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά από μια επέμβαση bypass εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος και τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Συνήθως συνιστάται να τρώτε πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.

Θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι υψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και οξέα. Επιπλέον, θα πρέπει να τρώτε φρέσκα τρόφιμα και να αποφεύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά και χημικά.

Επιπλέον, μπορεί να σας συστήσουν να πίνετε αρκετή ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και να αποφεύγετε τις υψηλές ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ.

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media