Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από τα νεύρα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εγκεφαλική διαταραχή που προκαλεί ακούσιες ή ανεξέλεγκτες κινήσεις, όπως τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό.

Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εκφυλιστικά νοσήματα, η Πάρκινσον αρχίζει επίσης αργά και προοδευτικά, ενώ τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ένα ελάχιστα αισθητό τρέμουλο στο ένα μόνο χέρι.
Το τρέμουλο είναι συχνό, αλλά η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία, επιβράδυνση της κίνησης ή γνωστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της άνοιας.
Στο άρθρο αυτό θα βρείτε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη διάγνωση, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της Νόσου Πάρκινσον.
Περιεχόμενα:
Νόσος Πάρκινσον Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου Πάρκινσον για τις μη γενετικές περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται με αιματολογικές ή εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν τη νόσο λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και πραγματοποιώντας μια νευρολογική εξέταση.
Εάν τα συμπτώματα παρουσιάσουν βελτίωση μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το άτομο πάσχει από Πάρκινσον.
Ορισμένες διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της νόσου του Πάρκινσον.
Άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με της νόσου Πάρκινσον και οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως η ατροφία του πολλαπλού συστήματος και η άνοια με σωμάτια Lewy, ορισμένες φορές λέγεται ότι πάσχουν από παρκινσονισμό.
Ενώ οι διαταραχές αυτές αρχικά μπορεί να παραπέμπουν λανθασμένα στη νόσο του Πάρκινσον, ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, καθώς και η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αξιολόγηση της αιτίας.
Νόσος Πάρκινσον Συμπτώματα
Η νόσος Πάρκινσον έχει τα εξής τέσσερα κύρια συμπτώματα:
- Τρέμουλο στα χέρια, τα πόδια, το σαγόνι ή το κεφάλι
- Μυϊκή δυσκαμψία, όπου ο μυς παραμένει σε σύσπαση για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Βραδύτητα κινήσεων
- Μειωμένη ισορροπία και συντονισμός, που μερικές φορές οδηγούν σε πτώσεις
Ακόμη, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές αλλαγές
- Δυσκολία κατάποσης, μάσησης και ομιλίας
- Προβλήματα ούρησης ή δυσκοιλιότητα
- Δερματικά προβλήματα
Στα σοβαρότερα συμπτώματα της Νόσου ανήκουν οι παραισθήσεις, η ψύχωση, το άγχος, καθώς και γνωστικά προβλήματα, όπως η απώλεια μνήμης και η άνοια.
Τα συμπτώματα της νόσου και ο ρυθμός εξέλιξης διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Τα πρώιμα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι ανεπαίσθητα και εμφανίζονται σταδιακά.
Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον αναπτύσσουν συχνά ένα παρκινσονικό βάδισμα που περιλαμβάνει την τάση να γέρνουν προς τα εμπρός, να κάνουν μικρά, γρήγορα βήματα και να περιορίζουν την αιώρηση των χεριών τους.
Καθώς η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζει τελικά και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εξακολουθούν να είναι πιο έντονα στη μία πλευρά από ό,τι στην άλλη.
Αρκετά άτομα, πριν εμφανίσουν δυσκαμψία και τρέμουλο, αντιμετώπιζαν επίσης κι άλλα προβλήματα, όπως προβλήματα ύπνου, δυσκοιλιότητα, απώλεια όσφρησης και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Ακόμη, βάσει σύγχρονης έρευνας που μελετά τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ασθενείς με τη Νόσο Πάρκινσον, η γνωστική έκπτωση και η άνοια στη Νόσο Πάρκινσον μπορεί επίσης να προκύψουν λόγω της συνπαθολογίας της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Νόσος Πάρκινσον θεραπεία

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, τα φάρμακα, η χειρουργική θεραπεία και κάποιες συντηρητικές θεραπείες μπορούν συχνά να ανακουφίσουν ορισμένα συμπτώματα.
*Η αναφορά στα παρακάτω φάρμακα και θεραπείες δεν αποτελούν σύσταση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.
Φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον
Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον με:
- Αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο
- Επίδραση σε άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως οι νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων
- Βοήθεια στον έλεγχο των μη κινητικών συμπτωμάτων
Η κύρια θεραπεία για τη νόσο είναι η λεβοντόπα. Τα νευρικά κύτταρα χρησιμοποιούν τη λεβοντόπα για να παράγουν ντοπαμίνη για να αναπληρώσουν τα μειωμένα αποθέματα του εγκεφάλου.
Συνήθως, οι άνθρωποι λαμβάνουν λεβοντόπα μαζί με ένα άλλο φάρμακο που ονομάζεται καρβιντόπα.
Η καρβιντόπα προλαμβάνει ή μειώνει ορισμένες από τις παρενέργειες της θεραπείας με λεβοντόπα, όπως ναυτία, έμετος, χαμηλή αρτηριακή πίεση και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, και μειώνει την ποσότητα της λεβοντόπα που απαιτείται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τα άτομα που ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν να παίρνουν λεβοντόπα χωρίς να ενημερώσουν τον γιατρό τους.
Η ξαφνική διακοπή του φαρμάκου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως αδυναμία κίνησης ή δυσκολία στην αναπνοή.
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και μία σειρά από άλλα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου, όπως αναστολείς ενζύμων, αμανταδίνη, αντιχολινεργικά φάρμακα κ.ά.
Εν τω βάθει Εγκεφαλική διέγερση
Σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον που δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση (D. B.S.).
Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε μέρος του εγκεφάλου και τη σύνδεσή τους με τη βοήθεια μιας μικρής ηλεκτρικής συσκευής που εμφυτεύεται στο στήθος.
Η συσκευή αυτή και τα ηλεκτρόδια διεγείρουν ανώδυνα συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση με τρόπο που μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση πολλών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κίνηση, όπως το τρέμουλο, η βραδύτητα της κίνησης και η ακαμψία.
Συντηρητικές θεραπείες
Οι συντηρητικές θεραπείες που μπορεί να συντελέσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της Νόσου Πάρκινσον περιλαμβάνουν:
- Φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, που μπορεί να βοηθήσουν στις διαταραχές βάδισης και φωνής, στο τρέμουλο και την ακαμψία και στη μείωση των νοητικών λειτουργιών
- Υγιεινή διατροφή για την υποστήριξη της συνολικής ευεξίας
- Ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της ισορροπίας, της ευελιξίας και του συντονισμού
- Θεραπεία μασάζ για τη μείωση της έντασης
- Γιόγκα και tai chi για να αυξήσετε τις διατάσεις και την ευελιξία σας
Τροφές για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον βάσει συμπτωμάτων
Η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής βελτιώνει τη γενική ευεξία και ενισχύει την ικανότητα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Η κατανάλωση άφθονων τροφίμων ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, άπαχης πρωτεΐνης, φασολιών, οσπρίων και δημητριακών, σε συνδυασμό με την επαρκή ενυδάτωση είναι βασικοί τρόποι για να παραμείνετε ενεργητικοί και συνολικά υγιείς.
Η Νόσος Πάρκινσον και η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της, μπορεί να οδηγήσουν στις παρακάτω καταστάσεις που καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής:
Δυσκοιλιότητα
Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκοιλιότητα λόγω επιβράδυνσης του πεπτικού συστήματος.
Στην καλύτερη περίπτωση, η δυσκοιλιότητα είναι μόνο μια ενόχληση, αλλά στη χειρότερη, μπορεί να επηρεάσει το παχύ έντερο.
Καταπολεμήστε τη δυσκοιλιότητα με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από πηγές, όπως:
- τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
- τα δημητριακά ολικής άλεσης
- τα όσπρια και τα ψωμιά ή δημητριακά ολικής άλεσης.
Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η άσκηση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
Αφυδάτωση
Τα φάρμακα που θεραπεύουν τη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
Η αφυδάτωση όχι μόνο μπορεί να σας κουράσει περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε σύγχυση, προβλήματα ισορροπίας, αδυναμία και προβλήματα στα νεφρά.
Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Φαρμακευτική αλληλεπίδραση
Το φάρμακο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, η καρβιντόπα-λεβοντόπα, απορροφάται στο λεπτό έντερο.
Αυτή η απορρόφηση μπορεί να διαταραχθεί εάν πάρετε το φάρμακό σας λίγο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα του φαρμάκου, πρέπει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο πάσχει από τη Νόσο του Πάρκινσον και για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ικανοποιεί τις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές ανάγκες.
Συχνές ερωτήσεις
1.Πώς πεθαίνεις από Πάρκινσον;
Η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι θανατηφόρα, αλλά τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της συχνά οδηγούν στο θάνατο.
Ο μέσος όρος ζωής το 1967 ήταν λίγο κάτω από 10 χρόνια. Έκτοτε, το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 55% περίπου, ξεπερνώντας τα 14,5 έτη.
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, σημαίνει ότι συχνά επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής για μερικά μόνο χρόνια, ανάλογα βέβαια με το προσδόκιμο ζωής της εκάστοτε χώρας.
2. Τι κάνουν τα άτομα με τη Νόσο Πάρκινσον και οδήγηση;
Η απόφαση για το αν κάποιος με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να οδηγήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η απόκριση στη θεραπεία, και η ικανότητα να ελέγχει ένα όχημα με ασφάλεια.
Αν κάποιος πάσχει από σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκινησία ή αδυναμία να ελέγχει τα χέρια του, τότε δεν κρίνεται ασφαλές να οδηγεί.
3. Τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον;
Η νόσος του Πάρκινσον οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η απουσία ντοπαμίνης δυσκολεύει τον εγκέφαλο να συντονίσει τις μυϊκές κινήσεις.
Η χαμηλή ντοπαμίνη συμβάλλει επίσης σε προβλήματα διάθεσης και γνωστικά προβλήματα, σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πυροδοτεί την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον τις περισσότερες φορές.
Ορισμένες μορφές της νόσου είναι πιο πιθανό να συνδέονται με συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές.
4. Ποιος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει Πάρκινσον;
Αν και σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να κινδυνεύσει να εκδηλώσει Πάρκινσον, σύμφωνα με κάποιες ερευνητικές μελέτες, η ασθένεια αυτή προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.
Ένας βασικός παράγοντας που επιδρά στην εμφάνιση της νόσου είναι η ηλικία. Παρόλο που τα περισσότερα άτομα με Πάρκινσον εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μετά την ηλικία των 60 ετών, περίπου στο 5% έως 10% εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 50 ετών.
5. Είναι κληρονομική η νόσος;
Η πρώιμη έναρξη της νόσου είναι συχνά κληρονομική και αποτελεί αποτέλεσμα ορισμένων γονιδιακών ελαττωμάτων ή οφείλεται σε συνδυασμό γονιδιακών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ειδικά όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία των 40 ετών.
Πηγές: