Οξυγόνο στο Αίμα – Όσα θες να γνωρίζεις

Το οξυγόνο που εισπνέουμε περνά μέσω των πνευμόνων στην κυκλοφορία του αίματός μας. Η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα μας είναι το επίπεδο οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μας. 

Οξυγόνο στο Αίμα - Όσα θες να γνωρίζεις

Το σώμα μας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου για να λειτουργήσει σωστά και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Τι σημαίνουν όμως τα διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς γίνεται η οξυμετρία για τη μέτρησή τους; 

Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το οξυγόνο στο αίμα

Οξυγόνο στο Αίμα – Τι σημαίνει

Το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (κορεσμός οξυγόνου του αίματος) είναι η ποσότητα οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα μας.

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή και το σώμα μας χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα για τη σωστή λειτουργία του.

Το οξυγόνο εισέρχεται στο σώμα από τη μύτη ή το στόμα μας όταν αναπνέουμε -με την εισπνοή- και περνά μέσω των πνευμόνων στην κυκλοφορία του αίματός μας. 

Αφού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός μας, το οξυγόνο πηγαίνει στη συνέχεια σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Όλα τα κύτταρά μας χρειάζονται οξυγόνο για να δημιουργήσουν αποτελεσματικά ενέργεια και το σώμα μας με τη σειρά του χρειάζεται ενέργεια για να εκπληρώσει όλες τις διαδικασίες του, όπως η πέψη.

Μόλις τα κύτταρά χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο, δημιουργούν διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, η κυκλοφορία του αίματός μας μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα πίσω στους πνεύμονές και το εκπνέουμε από το στόμα ή τη μύτη.

Το σώμα μας ρυθμίζει αυστηρά την ποσότητα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα μας, επειδή τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις και βλάβες σε μεμονωμένα συστήματα οργάνων, ειδικά στον εγκέφαλο και την καρδιά. 

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα υποδηλώνουν ότι οι πνεύμονες και/ή το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Επίσης, έρευνες όπως αυτή του πανεπιστημίου του Σάσεξ, αποδεικνύουν επιστημονικά ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να οδηγήσουν σε πρόδρομο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τεστ οξυγόνου στο αίμα

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι μέτρησης των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα: μέσω τεστ αιμοληψίας και μέσω παλμικής οξυμετρίας (χρησιμοποιώντας οξύμετρο). 

Η εξέταση αιμοληψίας παρέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες για τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, σε σχέση με την οξυμετρία.

Τεστ αιμοληψίας επιπέδου οξυγόνου

Η μέτρηση του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης εξέτασης, γνωστής ως εξέταση αερίων αρτηριακού αίματος (ABG)

Η εξέταση ABG μετρά το επίπεδο οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Η εξέταση ελέγχει επίσης την ισορροπία οξέων και βάσεων, γνωστή ως ισορροπία pH, στο αίμα μας. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα οξέος στο αίμα μας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.

Παλμική οξυμετρία

Ένα παλμικό οξύμετρο μπορεί επίσης να μετρήσει τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα μέσω ενός μικρού κλιπ που συνήθως τοποθετείται στο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού. 

Η ένδειξη του οξύμετρου δείχνει μόνο ποιο ποσοστό του αίματος είναι κορεσμένο με οξυγόνο, γνωστό ως επίπεδο SpO2, όπως και τον καρδιακό ρυθμό.

Είναι ένας γρήγορος και αβλαβής τρόπος για να ελέγξετε εάν το επίπεδο οξυγόνου κάποιου στο αίμα είναι πολύ χαμηλό.

Τα παλμικά οξύμετρα χρησιμοποιούνται συχνά στα νοσοκομεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο στο σπίτι, αγοράζοντάς το από ένα φαρμακείο.

Σε περίπτωση που εσείς ή οι αγαπημένοι σας δεν είναι εφικτό να μετακινηθείτε, παρέχουμε τη δυνατότητα οξυμετρίας και αιμοληψίας στο σπίτι αλλά και την παράδοση του δείγματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο σπίτι.

Οξυγόνο στο Αίμα - Όσα θες να γνωρίζεις

Οξυγόνο στο Αίμα Τιμές

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 94% έως 100%. Αν η τιμή του οξυγόνου στο αίμα πέσει κάτω από 90%, μπορεί να μη γίνεται σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου και να προκληθούν συμπτώματα όπως σύγχυση, ζάλη και λήθαργος. 

Για τα περισσότερα υγιή άτομα, το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου άνω του 94% θεωρείται φυσιολογικό, όμως τιμές κάτω από αυτήν υποδηλώνουν πιθανή ανεπάρκεια οξυγόνου.

Μία τιμή κάτω από 90% μπορεί να παραπέμπει σε σοβαρή υποξία (γενικευμένη ή μερική ανεπαρκής οξυγόνωση) που θα πρέπει να διερευνηθεί. 

Οξυγόνο στο αίμα τιμές ανά ηλικία

Η φυσιολογική τιμή συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα εξαρτάται από την ηλικία.

Αν βρίσκεστε σε ύπτια θέση, η φυσιολογική τιμή του οξυγόνου στο αίμα (PO2) υπολογίζεται από τον τύπο: 103,2 – 0,42 x ηλικία (σε έτη). Η φυσιολογική τιμή οξυγόνου όταν βρίσκεστε σε όρθια θέση είναι 104,2 – 0,27 x ηλικία (σε έτη).

Τροφές που δίνουν οξυγόνο στο αίμα

Η βελτίωση της διατροφής αποτελεί έναν από τους ποικίλους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. 

Η κατανάλωση κατά βάση επεξεργασμένων ή έτοιμων τροφίμων δεν βοηθά στη σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να λάβει τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε ωμά φρούτα και λαχανικά.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι ωμές τροφές προσφέρουν ευεξία και ενέργεια στο σώμα, η οποία οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία βοηθά στο να μεταφερθεί το οξυγόνο σε ολόκληρο τον οργανισμό. 

Για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, καταναλώστε τροφές που είναι πλούσιες σε αιμοσφαιρίνη για να εξασφαλίσετε περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σύμφωνα με το Harvard Health, υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, που αναφέρονται παρακάτω, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή αιμοσφαιρίων στον οργανισμό μας:

 • Οι βιταμίνες A, B, C, D και K, όπως και το ασβέστιο, το χρώμιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πιθανόν να επηρεάζουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναιμίας.
 • Το μοσχαρίσιο συκώτι, τα στρείδια, τα καβούρια, τα εντόσθια γαλοπούλας, ο σολομός, οι πατάτες, η σοκολάτα και το σουσάμι είναι τροφές που είναι πλούσιες σε μέταλλα και μπορούν να αυξήσουν την αιμοσφαιρίνη. 
 • Ο σίδηρος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και συναντάται σε δύο μορφές: ζωικό και φυτικό. Τα ζωικά προϊόντα (π.χ. βόειο κρέας, στρείδια, πάπια, αρνί κ.ά.) περιέχουν ζωικό σίδηρο, ενώ τα λαχανικά, τα φρούτα και τα σιτηρά είναι πηγές φυτικού σιδήρου. 

Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες για την ενίσχυση της αιμοσφαιρίνης, όπως τα εξής:

 • Γαλακτοκομικά
 • Αυγά
 • Γλυκοπατάτες
 • Σπανάκι
 • Κολοκύθια
 • Δημητριακά
 • Βοδινό κρέας
 • Οστρακοειδή
 • Κοτόπουλο
 • Γαλοπούλα
 • Σπόροι
 • Ξηροί καρποί
 • Μανιτάρια shiitake
 • Ηλιόσποροι
 • Μπανάνες
 • Συκώτι βοείου κρέατος
 • Όσπρια
 • Αβοκάντο
 • Καρότα
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Θαλασσινά
 • Ρεβύθια

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο πάσχει από αναιμία και για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ικανοποιεί τις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές σας ανάγκες. 

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε το οξυγόνο στο αίμα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη φυσική αύξηση της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα σας, όπως:

• Εισπνοή καθαρού αέρα: Ανοίγοντας τα παράθυρά ή βγαίνοντας έξω για μια βόλτα μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στο σώμα σας, κι έτσι αυξάνεται το συνολικό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας.

• Διακοπή του καπνίσματος: Δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα σας πιθανότατα θα βελτιωθεί σημαντικά. Μετά από έναν έως εννέα μήνες, η δύσπνοια μειώνεται, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ικανότητας σας για μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου.

• Ασκήσεις αναπνοής: Απλές ασκήσεις αναπνοής, όπως αναπνοή με σφιγμένα χείλη και βαθιά κοιλιακή αναπνοή, μπορούν να ανοίξουν τους αεραγωγούς σας και να αυξήσουν την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας.

Χρησιμοποιήστε ένα παλμικό οξύμετρο στο σπίτι για να ελέγξετε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας και να δείτε εάν αυτοί οι φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη οξυγόνου σας λειτουργούν.

Γιατί να μετρήσω το οξυγόνο στο αίμα όταν έχω κορονοϊό;

Η μείωση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο προκαλείται από ασθένειες όπως το άσθμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται η αγορά οξυμέτρου για όσους νοσούν από Covid-19, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει υποξία και συγκεκριμένα ένα φαινόμενο που λέγεται σιωπηλή υποξία. 

Σχετίζεται με την ανεπαρκή οξυγόνωση που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή λόγω απουσίας συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από την ιατρική κοινότητα.

Μεγάλος αριθμός ασθενών με πνευμονία λόγω Covid-19 παρουσιάζουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, ενώ ορισμένοι αναπνέουν γρηγορότερα και πιο βαθιά χωρίς να παρουσιάζεται δύσπνοια και έτσι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Δεν νιώθουν δηλαδή ότι η οξυγόνωση είναι ανεπαρκής, πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η χρήση ενός οξύμετρου αποκαλύπτει όμως την πραγματική κατάσταση, προειδοποιώντας τους για τον εν λόγω κίνδυνο.

Πότε πρέπει να ελέγχω τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε εξέταση επιπέδου οξυγόνου στο αίμα εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες οξείες (αιφνίδιες και σοβαρές) καταστάσεις:

• Δυσκολία στην αναπνοή (Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί επίσης να χρειαστεί μια εξέταση οξυγόνου στο αίμα εάν έχει πρόβλημα στην αναπνοή).

• Πρόσφατος τραυματισμός στο λαιμό ή στο κεφάλι, που μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σας.

• Αν νοσείτε από κορονοϊό (COVID-19).
• Αν έχετε πνευμονία.
• Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
• Ενόχληση από την εισπνοή καπνού.
• Επεισόδια ναυτίας ή/και εμέτου.
• Υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει εξέταση οξυγόνου αίματος εάν έχετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πνευμονικές παθήσεις για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία σας λειτουργεί σωστά:

– Βρογχικό Άσθμα
– Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
– Κυστική ίνωση
– Καρδιακή πάθηση

Εάν λαμβάνετε οξυγονοθεραπεία ενώ βρίσκεστε σε νοσοκομείο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας για να βεβαιωθεί ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα οξυγόνου.

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media