Η παρεντερική σίτιση είναι μία μέθοδος σίτισης ενός ασθενούς μέσω της χορήγησης των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό ενδοφλέβια, παρακάμπτοντας δηλαδή το πεπτικό σύστημα και τις λειτουργίες του.
Συγκεκριμένα, γίνεται παράκαμψη της γαστρεντερικής οδού και ενδοφλέβια έγχυση του διαλύματος με τη βοήθεια ενός καθετήρα.
Η παρεντερική ή αλλιώς ενδοφλέβια σίτιση χορηγείται σε άτομα που παρουσιάζουν κάποια βλάβη ή ανεπάρκεια στο γαστρεντερικό σύστημα και, συνεπώς, είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες τους τόσο σε ενέργεια όσο και σε θρεπτικά συστατικά μέσω της καθημερινής τροφής ή της εντερικής διατροφής από το στόμα ή μέσω καθετήρα.

Η χορήγηση της μπορεί να γίνει είτε στο νοσοκομείο, είτε στο σπίτι με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού νοσηλείας κατ’ οίκον.
Σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως η νηστιδοστομία– η χορήγηση της γίνεται ως συμπλήρωμα της εντερικής διατροφής, ενώ σε άλλες είναι ο αποκλειστικός τρόπος θρέψης ενός ασθενούς.
Τα διαλύματα που χορηγούνται περιέχουν λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες καθορισμένων αναλογιών και οι απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα εμπλουτίζουν κατάλληλα.
Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την παρεντερική διατροφή και την εφαρμογή της σε ασθενείς κατ οίκον.
Περιεχόμενα:
Πότε είναι αναγκαία η Παρεντερική Σίτιση
Η χορήγηση παρεντερικής σίτισης κρίνεται αναγκαία συνήθως στις εξής καταστάσεις:
- Απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα ή χαμηλή απορροφησιμότητα θρεπτικών συστατικών εξαιτίας του καρκίνου και θεραπειών
- Νόσος Crohn που οφείλεται σε κάποια φλεγμονή ή άλλα συμπτώματα που επιδρούν στην πρόσληψη ή την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
- Ισχαιμική νόσος του εντέρου
- Σύνδρομο βραχέος εντέρου
- Δυσλειτουργία του εντέρου εξαιτίας χειρουργικών επεμβάσεων, ακτινικής εντερίτιδας, νευρολογικών νόσων, κ.ά.
- Εμετοί και διάρροιες που δεν είναι διαχειρίσιμοι και κρίνεται απαραίτητη η μη πρόσληψη τροφής μέσω του γαστρεντερικού συστήματος
Πώς γίνεται η Παρεντερική Σίτιση
Για την ασφαλή και μακρόχρονη χορήγηση των διαλυμάτων, δίνονται απευθείας σε κεντρική φλέβα του φλεβικού δικτύου του οργανισμού, δηλαδή σε μία μεγάλη και όχι περιφερική φλέβα, καθώς η πυκνότητα τους τα καθιστά εξαιρετικά ερεθιστικά.
Γίνεται χρήση λοιπόν ειδικών κεντρικών φλεβικών καθετήρων, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε προσωρινοί (βραχυχρόνιας χρήσης), είτε μόνιμοι (παρατεταμένης χρήσης).
Η μακροχρόνια χρήση διαρκεί από μήνες έως και χρόνια. Υπάρχουν καθετήρες που τοποθετούνται εύκολα στο κρεβάτι του ασθενούς, και άλλοι που τοποθετούνται σε ειδικές αίθουσες για υψηλότερη ασφάλεια, όπου γίνεται χρήση υπερήχων ή ακτινοσκόπησης.
Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια ακόμη και στο σπίτι ενός ασθενής, χάρη σε φορητούς υπερήχους και την παρακολούθηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
Παρεντερική Σίτιση Καρκινοπαθών
Η παρεντερική σίτιση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης σε ασθενείς με καρκίνο ή ανεπάρκεια εντέρου.
Αυτοί οι ασθενείς αδυνατούν να λαμβάνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες με λήψη τροφής διά του στόματος, και συνεπώς, η παρεντερική διατροφή αποτελεί αναγκαία επιλογή.
Αν η υποθρεψία αυτών των ασθενών επιδεινωθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που απειλούν την ίδια την ζωή τους.
Σε περιπτώσεις όπου η νοσηλεία τους δεν απαιτείται για άλλους λόγους και η απλή υποστήριξη της θρέψης είναι αρκετή, η παρεντερική διατροφή μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι τους, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω ειδικών διατροφικών διαλυμάτων.

Πώς γίνεται η Παρεντερική Σίτιση
Για την εφαρμογή της παρεντερικής διατροφής κατ’ οίκον, απαιτείται η παρουσία μιας κατάλληλα εκπαιδευμένης ομάδας γιατρών, νοσηλευτών ή ειδικά εκπαιδευμένων ατόμων που θα αναλάβουν την ορθή εκτέλεση των διαδικασιών για τον ασθενή.
Είναι εξίσου σημαντική η παρακολούθηση, η εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του, καθώς και η επίλυση όλων των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη χορήγηση της ενδοφλέβιας διατροφής.
Με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων διαχείρισης, η διαδικασία είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τον ασθενή. Στους ασθενείς με ανεπάρκεια εντέρου, επιτρέπεται η συνέχιση της καθημερινότητας τους, ενώ στους ασθενείς με καρκίνο η ποιότητα ζωής τους παρουσιάζει βελτίωση.
Ακόμη, η ολοκλήρωση της θεραπείας τους μπορεί να γίνει με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, διακοπές, καθυστερήσεις ή επιπλοκές. Επομένως, στους ασθενείς με καρκίνο η υποστήριξη της θρέψης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που στοιχειοθετεί τη θεραπεία τους.
Σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος αγαπημένος σας χρειάζεται βοήθεια με την χορήγηση παρεντερικής σίτισης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς, καθώς παρέχουμε άμεση και εγγυημένη νοσηλεία κατ’ οίκον με μεμονωμένες νοσηλευτικές πράξεις.
Παρεντερική Διατροφή επιπλοκές
Οι κύριες επιπλοκές που σχετίζονται με την ολική παρεντερική σίτιση είναι οι εξής:
- Αφυδάτωση και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών
- Θρόμβωση (θρόμβοι αίματος)
- Υπεργλυκαιμία ή Υπογλυκαιμία (υψηλές ή χαμηλές τιμές σακχάρου στο αίμα)
- Μόλυνση
- Ηπατική ανεπάρκεια
- Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα)
Συχνές ερωτήσεις
1. Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της παρεντερικής σίτισης στο σπίτι;
Η κατ’ οίκον παρεντερική διατροφή μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς με χρόνιες ή οξείες ασθένειες να διαχειριστούν την ανάγκη τους για πρόσθετη διατροφική πρόσληψη εκτός νοσοκομείου.
Για ορισμένους ασθενείς αυτό μπορεί να σημαίνει:
• Λιγότερη πίεση για να τρώνε επαρκείς ποσότητες.
• Ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής ζωής.
• Ικανότητα εργασίας.
• Ικανότητα να κάνουν ταξίδια.
• Αυξημένη ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.
• Καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η κατ’ οίκον παρεντερική διατροφή μπορεί επίσης να αυξήσει την ανεκτικότητα και την επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου, υποστηρίζοντας την διατήρηση της θρεπτικής κατάστασης και του σωματικού βάρους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Επιπλέον, η κατ’ οίκον παρεντερική διατροφή μπορεί να είναι πιο οικονομικά αποδοτική σε σύγκριση με τη νοσοκομειακή θεραπεία παρεντερικής διατροφής.
2. Μπορεί ένας ασθενής που λαμβάνει παρεντερική διατροφή στο σπίτι να κάνει ντους ή μπάνιο;
Γενικά, το μπάνιο και το ντους επιτρέπονται κατά τη διάρκεια των περιόδων χωρίς έγχυση. Υπάρχουν αδιάβροχοι επίδεσμοι για όλους τους τύπους καθετήρων όσον αφορά την κάλυψη του σημείου εξόδου του καθετήρα.
Έτσι, επιτρέπεται στον ασθενή να κάνει ντους χωρίς να βραχεί το σημείο εξόδου του καθετήρα.
Συνήθως το κομμάτι που εξέρχεται από τον επίδεσμο είναι καλύτερο να τυλίγεται σε μια γάζα και να στερεώνεται ξεχωριστά με ένα μεγάλο κομμάτι διαφανούς επιδέσμου.
Πηγές: