Πώς πεθαίνουν οι άνθρωποι με άνοια;

Αν θεωρείτε πως η άνοια είναι αιτία θανάτου, η πραγματικότητα ενδεχομένως να σας ξαφνιάσει. Με την άνοια δεν επηρεάζεται μόνο η μνήμη των αγαπημένων προσώπων σας, αλλά ίδια τους η ικανότητα να ζουν. Είναι μια νόσος που δεν εξυγιαίνεται, αλλά διατηρείται μέχρι τον θάνατο του ασθενούς. 

Πώς πεθαίνουν άνθρωποι με άνοια;

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε όλους τους τρόπους που η άνοια μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσω των επιπλοκών που προκαλεί.

Η Άγιος Εφραίμ ΚοινΣΕπ, όντας πάντα δίπλα στους φροντιστές και τους αγαπημένους τους με άνοια, διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, που με ενσυναίσθηση, φροντίδα και προσοχή, σας στηρίζει στο δύσκολο αυτό αγώνα. 

Η φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια στο σπίτι πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και αγάπη από όλους τους εμπλεκόμενους-φροντιστές, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας.

7 αίτια θανάτου από άνοια

Πέρα από τη μνήμη, την κατανόηση αλλά και την επικοινωνία, το μυαλό μας είναι υπεύθυνο για κάθε σωματική μας λειτουργία, από την αυτονόητη για εμάς αναπνοή εώς και την πέψη.

Η νόσος Αλτσχάιμερ σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τη σταθερή επιδείνωση των ασθενών. Η απώλεια μνήμης και επικοινωνίας δεν είναι τα μόνα συμπτώματα που εμφανίζονται. 

Οι επιπλοκές λοιπόν που μπορεί να έχει η άνοια σε προχωρημένο στάδιο, αυξάνουν επί της ουσίας και την πιθανότητα θανάτου του ασθενούς από παράλληλες παθήσεις. 

1. Ατυχήματα και πτώσεις

Τα άτομα με άνοια αδυνατούν να ζήσουν με ασφάλεια χωρίς επίβλεψη. Η απώλεια της μνήμης, καθώς και η αδυναμία να κάνουν πολύπλοκες δουλειές, αυξάνουν την πιθανότητα των ατυχημάτων στο σπίτι ή ακόμα και εκτός σπιτιού.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι στο τελικό στάδιο άνοιας για να χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητας κινήσεων, κατανόησης και προσανατολισμού.

Αντίθετα, όντας ένα από τα πρώτα συμπτώματα, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται ραγδαία και αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης ή κατάγματος. 

2. Διατροφή και πτώση ανοσοποιητικού

Το τελικό στάδιο της άνοιας έχει πολλά συμπτώματα. Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αδυναμία της σωστής και υγιεινής διατροφής. Οι άνθρωποι με τελικό στάδιο άνοιας δυσκολεύονται να αγοράζουν και να ετοιμάζουν τα γεύματά τους.

Πολλές φορές δεν θυμούνται αν έχουν φάει και αρνούνται την οποιαδήποτε τροφή, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται και να χάνουν κιλά.

Στο τελικό στάδιο της άνοιας, υπάρχει ραγδαία επιδείνωση, αφού χάνουν τον έλεγχο των μυών τους.

Έτσι, αδυνατούν να μασήσουν και να καταπιούν την τροφή. Χωρίς σωστή διατροφή και προσοχή, οι άνθρωποι με άνοια γίνονται αδύναμοι και ευπαθείς, επιρρεπείς σε πτώσεις, κατάγματα και λοιμώξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο.

3. Εισρόφηση, πνιγμός και λοιμώξεις

Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα του ηλικιωμένου να αναπνέει αλλά και επηρεάζει και την κατάποση. Στο τελικό στάδιο της άνοιας, η ικανότητα αυτή χάνεται εντελώς.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο πιθανώς να πάσχει από αφυδάτωση, ή μπορεί να εισπνεύσει την τροφή ή το νερό του, που οδηγεί σε πνιγμό και λοιμώξεις του θώρακος, όπως πνευμονίες από εισρόφηση. 

Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηλικιωμένου.

4. Παράλληλες παθήσεις και επιπλοκές

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από άνοια έχουν και άλλες χρόνιες διαταραχές, όπως:

  • καρδιακά προβλήματα
  • διαβήτη
  • υπέρταση
  • χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσέχετε την υγεία των αγαπημένων σας. Οι πιθανότητες για επιπλοκές που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές, αυξάνονται ραγδαία.

5. Ατομική υγιεινή

Οι απλές βιολογικές ανάγκες και η διαχείριση της προσωπικής υγιεινής του ηλικιωμένου γίνονται ακόμα πιο δύσκολες όσο εξελίσσεται η άνοια.

Στο τελικό στάδιο της άνοιας, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να ελέγξουν τις βιολογικές τους ανάγκες παρουσιάζοντας συμπτώματα ακράτειας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ουρολοιμώξεις που μπορεί να προκαλέσουν πυρετούς, παραλήρημα, σύγχυση και πτώσεις.

Τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να αποβούν μοιραία, ειδικά σε ηλικιωμένους που είναι αδύναμοι ή δεν έχουν συνεχή και κατάλληλη θεραπευτική φροντίδα.

6. Μυϊκή ατροφία & Κατάκλιση 

Η νόσος Αλτσχάιμερ οδηγεί σε σταδιακή επιδείνωση των σωματικών και πνευματικών λειτουργιών. Η ακινησία λοιπόν, οδηγεί σταδιακά σε ατροφία των μυών.

Το αγαπημένο σας πρόσωπο θα χρειαστεί βοήθεια και φροντίδα για να κινείται και να διαχειρίζεται τις ανάγκες της καθημερινότητας, ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Χωρίς τη σωστή φροντίδα τα έλκη και οι πληγές της χρόνιας κατάκλισης, θέτουν τον άνθρωπο με άνοια σε μεγάλο κίνδυνο.

7. Οργανική ανεπάρκεια

Στα τελικά στάδια του Αλτσχάιμερ, οι ηλικιωμένοι χάνουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους. 

Η εκφύλιση του εγκεφάλου είναι αρκετά μεγάλη και οδηγεί στην οργανική ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος.

Προς το τέλος της νόσου, ο ηλικιωμένος χρειάζεται συνεχή βοήθεια και φροντίδα.

Συχνές Ερωτήσεις για θάνατο από άνοια

1. Ποια είναι τα βασικά αίτια θανάτου από άνοια;

• Ατυχήματα και πτώσεις
• Διατροφή και πτώση ανοσοποιητικού
• Εισρόφηση, πνιγμός και λοιμώξεις
• Παράλληλες παθήσεις και επιπλοκές
• Ατομική υγιεινή και ακράτεια
• Μυϊκή ατροφία και κατάκλιση
• Οργανική ανεπάρκεια

2. Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής ανθρώπων με άνοια;

Το προσδόκιμο ζωής ανθρώπων με άνοια κυμαίνεται μεταξύ 4 εώς 8 έτη από τη διάγνωσή της. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την φροντίδα που λαμβάνουν οι άνθρωποι με άνοια, καθώς και τυχόν άλλων παράλληλων παθήσεων.

Συμπέρασμα

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια δύσκολη ασθένεια, από την ημέρα της διάγνωσης μέχρι και την ύστατη μέρα της ζωής του ασθενούς. 

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου προς το παρόν, είναι η μείωση της ταχύτητας εξέλιξης της, μέσα από ειδικές ασκήσεις και ψυχολογική στήριξη, τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών-φροντιστών τους.

Πηγή: hometouch.com

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media