Όταν ο δείκτης της «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι αυξημένος, τότε μπορεί να υπάρξει συσσώρευση στα τοιχώματα των αρτηριών που θα προκαλέσουν μειωμένη ροή αίματος, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τους βασικούς τρόπους διαχείρισης της υψηλής χοληστερίνης. Ωστόσο, η σωστή αντιμετώπιση της διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Οι στατίνες δρουν στοχευμένα ενάντια στη χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς στην «κακή» χοληστερόλη.
Πρόκειται για έναν τύπο φαρμάκου που χρησιμοποιείται τόσο για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, όσο και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα απαντήσουμε στο συχνό ερώτημα «Πότε παίρνουμε χάπι για τη χοληστερίνη;» και θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη λήψη και τη λειτουργία των στατινών.
Μην ξεχνάτε όμως ότι η κύρια και πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη αποτελεί βέβαια ο γιατρός σας, ο οποίος θα σας παρέχει και τις απαραίτητες συμβουλές.
Πότε είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκου για τη χοληστερίνη
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, γνωστό ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και της διατροφής μπορεί να μην είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια.
Θα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και να μην βασίζονται μόνο στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Στατίνες – Πώς λειτουργούν
Οι στατίνες χορηγούνται σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έχουν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Οι στατίνες επιτελούν διπλή λειτουργία στον οργανισμό:
- Αναστέλλουν ένα ένζυμο που απαιτείται για την παραγωγή χοληστερόλης.
- Βοηθούν στην ελάττωση της πλάκας που είναι συσσωρευμένη στις αρτηρίες και αποτελείται από χοληστερόλη.
Συνεπώς, οι στατίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα διαθέσιμα είδη στατινών που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης είναι τουλάχιστον 7 διαφορετικά. Στην πλειονότητά τους πρέπει να λαμβάνονται μία φορά ανά 24 ώρες.
Ωστόσο, αναλόγως του ειδικού φαρμάκου και της δοσολογίας που καθορίζει ο γιατρός, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η λήψη του δύο φορές την ημέρα.
Ορισμένες από αυτές τις στατίνες έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνονται με ένα γεύμα, ενώ άλλες λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται τη νύχτα. Αυτό οφείλεται στο ότι το ένζυμο που οδηγεί στην παραγωγή χοληστερόλης είναι πιο ενεργό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η επιλογή της σωστής στατίνης και η συχνότητα λήψης της πρέπει να γίνονται κατόπιν συμβουλής και εξειδικευμένων οδηγιών από έναν γιατρό, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας.

Λήψη φαρμάκων για την χοληστερίνη – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι στατίνες δεν είναι όλες ίδιες.
Επομένως, επιβάλλεται να μελετήσετε προσεκτικά τη συνταγή του γιατρού σας, αλλά και τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακό σας. Ακολουθήστε τις προσεκτικά για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης, ο γιατρός σας αποτελεί το πλέον αρμόδιο άτομο που γνωρίζει τόσο τα προσωπικά ιατρικά σας ζητήματα, όσο και τις πληροφορίες για τον χρόνο κατανάλωσης του φαρμάκου.
Τα δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις στατίνες έχουν να κάνουν με τη συνέπεια λήψης του φαρμάκου και την αλληλεπίδραση τους με άλλες ουσίες.
Συνέπεια λήψης φαρμάκου
Πρέπει να θυμάστε ότι η συνέπεια στην ώρα λήψης του χαπιού για τη χοληστερίνη είναι σημαντική, καθώς οι στατίνες παρουσιάζουν καλύτερη λειτουργία όταν η λήψη τους γίνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Αν η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα του χαπιού δεν επηρεάζεται από την ώρα της ημέρας, τότε επιλέξτε την ώρα που σας εξυπηρετεί περισσότερο ώστε να θυμάστε να το πάρετε.
Σε περίπτωση που εσείς ή οι αγαπημένοι σας ηλικιωμένοι δεν είναι εφικτό να τηρείτε με συνέπεια τη λήψη του χαπιού για τη χοληστερίνη, στο πλαίσιο της υπηρεσίας μας για νοσηλεία κατ’ οίκον παρέχουμε τη δυνατότητα συστηματικής και συνεπούς χορήγησης χαπιών.
Δείτε τα μηνιαία πακέτα φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την ικανοποίηση διαφορετικών επιπέδων αναγκών σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.
Αλληλεπίδραση στατινών με άλλες ουσίες
Μερικές ουσίες τροφίμων, όπως ο χυμός του γκρέιπφρουτ ή η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου μπορούν να επηρεάσουν τη δράση των στατινών.
Το γκρέιπφρουτ συντελεί στην μεγαλύτερη παραμονή της στατίνης στο σώμα, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει στη συσσώρευση του φαρμάκου.
Συνεπώς, αυξάνεται ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας, μυϊκής κατάρρευσης ή ηπατικής βλάβης. Φρόντισε να ρωτήσεις το γιατρό σου σχετικά.
Καθώς είναι επίσης πιθανή η αλληλεπίδραση των στατινών με άλλα φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσετε αναλυτικά το γιατρό σας σχετικά με όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, όπως συνταγογραφούμενα ή μη φάρμακα ή ακόμη και τα συμπληρώματα διατροφής.
Συχνές ερωτήσεις
1. Ποια χάπια για τη χοληστερίνη πρέπει να παίρνω το βράδυ;
Ορισμένες στατίνες έχουν σύντομο χρόνο ημιζωής, λιγότερο από έξι ώρες. Συνεπώς, αυτές οι στατίνες είναι προτιμότερο να λαμβάνονται τη νύχτα.
Ένα παράδειγμα είναι η σιμβαστατίνη, η οποία ενεργοποιείται καλύτερα όταν γίνεται η λήψη της το βράδυ.
Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη της σιμβαστατίνης τη νύχτα οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της χοληστερίνης σε σύγκριση με την πρωινή λήψη.
Ένα ακόμη παράδειγμα στατίνης με σύντομο χρόνο ημιζωής περίπου τριών ωρών είναι η φλουβαστατίνη, η οποία επίσης πρέπει να λαμβάνεται τη νύχτα λόγω του χρόνου δράσης της.
Φυσικά, η συνταγογράφηση του κατάλληλου φαρμάκου για τη χοληστερίνη, αλλά και η συχνότητα λήψης του αποτελούν οδηγίες που θα πρέπει να σας δώσει ο θεράπων γιατρός σας.
2. Ποια χάπια για τη χοληστερίνη μπορώ να πάρω το πρωί;
Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα από τα πιο καινούργια φάρμακα για τη χοληστερίνη αποδεικνύονται εξίσου αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται κατά τις πρωινές ώρες.
Η ατορβαστατίνη και η ροσουβαστατίνη είναι μερικά παραδείγματα των πιο ισχυρών από τις παλαιότερες στατίνες. Ο χρόνος ημιζωής τους είναι τουλάχιστον 14 ώρες, καθιστώντας τις ιδανικές και για το πρωί.
3. Ποιες είναι οι κύριες παρενέργειες της χοληστερίνης;
Ορισμένες συχνές παρενέργειες των στατινών περιλαμβάνουν πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, ναυτία και πονοκέφαλο.
Επιπλέον, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των φαρμάκων, περιλαμβάνοντας δυνητική βλάβη στους μύες, τα νεφρά και το ήπαρ.
Ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2, να γνωρίζετε ότι οι στατίνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εάν παρουσιάσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αλλάξει η θεραπευτική σας αντιμετώπιση, εάν απαιτείται.
4. Ποιοι άλλοι τρόποι υπάρχουν για τη μείωση της χοληστερόλης;
Πέραν της αποτελεσματικότητας των στατινών στη μείωση της LDL χοληστερόλης, μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας με εναλλακτικές θεραπείες ή με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής.
Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επιλέγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και ψάρια, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας.
Επιπλέον, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών, αυξάνοντας από την άλλη την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα και προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε καθιστοί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους θα συμβάλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου.
Αν και οι στατίνες συνταγογραφούνται συχνά όταν η χοληστερόλη δεν ελέγχεται μόνο με διατροφή και άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο αθλητισμός ποτέ δεν βλάπτουν, αλλά αντίθετα βελτιώνουν την συνολική υγεία ενός ατόμου.
Πηγές: