Σύμφωνα με έρευνες, ο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση ή αλλιώς, από υψηλή αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.
Ωστόσο, σε ένα ποσοστό 95% αυτών που πάσχουν από υπέρταση, η πάθηση θεωρείται ιδιοπαθής, δηλαδή δεν αποδίδεται σε γνωστά παθολογικά αίτια.
Για τον λόγο αυτό, η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «βουβός δολοφόνος».

Η υπέρταση αποτελεί έναν πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της υγείας και καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του ανευρύσματος.
Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των επικίνδυνων παθήσεων.
Περιεχόμενα:
- Υπέρταση τι είναι
- Συστολική και διαστολική πίεση
- Υπέρταση τιμές
- Υψηλή αρτηριακή πίεση διάγνωση
- Υπέρταση αίτια
- Υπέρταση συμπτώματα
- Υπέρταση αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα
- Τροφές που ρίχνουν την πίεση
- Συχνές ερωτήσεις
Υπέρταση τι είναι
Η πίεση που ασκείται στο τοίχωμα των αρτηριών από το αίμα ρέοντας μέσα σε αυτές, ονομάζεται αρτηριακή πίεση. Αυτή η πίεση εξαρτάται από την αντίσταση των αιμοφόρων αγγείων και από το πόσο σκληρά πρέπει να εργαστεί η καρδιά.
Υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση λέγεται η πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση στις αρτηρίες του σώματος και συνεπώς, η καρδιά εργάζεται εντατικότερα για τη διατήρηση της επαρκούς ροής και κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα.
Συστολική και διαστολική πίεση
Οι χτύποι της καρδιάς μας είναι συνολικά πάνω από 100.000 την ημέρα. Κάθε χτύπος της σημαίνει και διοχέτευση μιας ποσότητας αίματος στις αρτηρίες μας.
Με την ποσότητα αυτή αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό των αρτηριών μας. Από τον έναν στον άλλο χτύπο, η καρδιά βρίσκεται σε κατάσταση ξεκούρασης και γεμίζει με αίμα.
Η έκφραση της αρτηριακής πίεσης λοιπόν, γίνεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στη συστολική και ο δεύτερος στη διαστολική πίεση.
Η αριθμητική διαφορά ανάμεσα στη συστολική και τη διαστολική πίεση λέγεται παλμική πίεση. Η φυσιολογική τιμή της παλμικής πίεσης είναι 40 mm Hg.
Συστολική πίεση
Η τιμή της συστολικής πίεσης («μεγάλης», ΣΑΠ) αποτελεί τον πρώτο αριθμό και δείχνει τη δύναμη της ώθησης του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν φεύγει από την καρδιά και κατά τη συστολή της για την άντληση αίματος.
Διαστολική πίεση
Η τιμή της διαστολικής πίεσης («μικρής», ΔΑΠ) αποτελεί τον δεύτερο αριθμό και δείχνει την πίεση που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών μεταξύ των καρδιακών παλμών, όταν ο καρδιακός μυς χαλαρώνει.
Υπέρταση τιμές
Η μονάδα μέτρησης της πίεσης είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg). Ακολουθεί πίνακας με τις τιμές που αντιστοιχούν στα φυσιολογικά -και μη- όρια της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και τις τιμές των σταδίων υπέρτασης:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ | ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ | ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ |
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ | <120 | <80 |
ΥΨΗΛΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ | 120-139 | 80-89 |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ 1ου ΣΤΑΔΙΟΥ | 140-159 | 90-99 |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ 2ου ΣΤΑΔΙΟΥ | ≥160 | ≥100 |
Πότε έχουμε υψηλή πίεση
Η αρτηριακή πίεση όπως είδαμε, διακρίνεται σε συστολική και διαστολική. Κάποιος για παράδειγμα, που έχει συστολική πίεση 120 και διαστολική πίεση 80 έχει πίεση αίματος 120/80, ή μπορούμε να το πούμε διαφορετικά “120 με 80.”
Η ιδανική πίεση του αίματος για έναν υγιή ενήλικα είναι μικρότερη από 120 για τη συστολική πίεση και μικρότερη από 80 για τη διαστολική. Όταν οι τιμές είναι από 140/90 και πάνω, τότε μιλάμε για υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
Σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, το όριο της συστολικής-«μεγάλης» πίεσης είναι τα 150 mmHg (πάνω από 15 θεωρείται υψηλή πίεση) και σε αυτή την τιμή κυμαίνεται και μετά την ηλικία των 80 ετών.
Επομένως, τα 150/90mmHg (15 «μεγάλη» και 9 «μικρή) είναι τα όρια της πίεσης για τους υπερήλικες.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενικότερα πίεση του αίματος που πλησιάζει τα όρια της υψηλής και πάσχουν από προϋπέρταση.
Η προϋπέρταση απαιτεί την αλλαγή του τρόπου ζωής ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η πίεση και να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Υψηλή αρτηριακή πίεση διάγνωση
Όσοι είναι κοντά στη μέση ηλικία ή υπάρχει ιστορικό υπέρτασης σε συγγενικά τους πρόσωπα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά την πίεσή τους.
Για να επιβεβαιωθεί από τον γιατρό ότι κάποιος πάσχει από υπέρταση, θα πρέπει οι τιμές της πίεσης να είναι τουλάχιστον 140/90 στην περίπτωση τριών ή περισσότερων διαφορετικών μετρήσεων, σε διάστημα ενός ή δύο εβδομάδων.
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ζητείται από τον ασθενή να μετρά την πίεσή του μόνος του στο σπίτι, καθώς στο ιατρείο μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ανακριβές λόγω του συνδρόμου της «υπέρτασης του λευκού παλτό», που μπορεί από μόνο του να ανεβάζει την πίεση του αίματος του ασθενή όταν βρίσκεται στον χώρο του ιατρείου.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται με το σφυγμομανόμετρο ή αλλιώς γνωστό ως πιεσόμετρο.
Υπάρχουν διάφορα είδη πιεσόμετρων, όπως τα υδραργυρικά που χρειάζονται εκπαίδευση, τα ηλεκτρονικά που είναι αρκετά διαδεδομένα, οι συσκευές που τοποθετούνται στον καρπό ή τα δάχτυλα με λιγότερο ακριβείς μετρήσεις και τα πιεσόμετρα σαν ρολόγια.
Αν εσείς ή οι αγαπημένοι σας δεν είναι εφικτό να μετακινηθείτε, παρέχουμε τη δυνατότητα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι. Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο σπίτι.

Υπέρταση αίτια
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην υπέρταση, βέβαια τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να επισημανθεί η ακριβής αιτία εμφάνισής της.
Μερικά από τα αίτια αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι τα εξής:
- Το σωματικό βάρος
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης
- Η κατανάλωση τροφών με πολύ αλάτι
- Τα γηρατειά
- Το κάπνισμα
- Υπερβολική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ελλιπή λήψη καλίου και ασβεστίου
- Κατάσταση ινσουλινοαντίστασης
Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αποδίδεται σε συγκεκριμένα παθολογικά αίτια, λέγεται ιδιοπαθής. Κατά την περίπτωση που η υπέρταση οφείλεται σε αίτια, όπως οι παθήσεις νεφρών, αγγείων, καρδιάς, θυρεοειδούς, επινεφριδίων, τότε χαρακτηρίζεται ως δευτεροπαθής υπέρταση.
Επίσης, βάση σύγχρονης έρευνας που μελετά την εμφάνιση υπέρτασης σε άτομα τρίτης ηλικίας, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτής και της παθογένεσης της άνοιας. Η υπέρταση δηλαδή στους ηλικιωμένους σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ (AD) και της αγγειακής άνοιας (VaD).
Υπέρταση συμπτώματα
Πολλοί ασθενείς με υπέρταση μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και να μην έχει εμφανιστεί κανένα ενόχλημα, ενώ συχνά απαιτείται η πάροδος χρόνων ή και δεκαετιών ώστε να εμφανιστούν τα συμπτώματα λόγω της αρκετά σοβαρής πλέον κατάστασης.
Αν δεν διενεργήσουν εξετάσεις με κάποια άλλη αφορμή στον γιατρό ή αν δεν μετρούν τακτικά την πίεσή τους, οι ασθενείς μπορεί να μην αντιληφθούν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται, συχνά αποδίδονται σε άλλα προβλήματα ή συνδέονται με αυτά, όπως διαταραχές άγχους.
Στα συμπτώματα της υπέρτασης που έχει φτάσει σε σοβαρά επίπεδα περιλαμβάνονται συνήθως:
- Πονοκέφαλοι
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ρινορραγίες
- Εμετός
- Έξαψη
- Ζαλάδα
- Ναυτία
- Πόνος στο στήθος
- Προβλήματα με την όραση
- Αίμα στα ούρα
- Ξηροστομία
- Διαταραχές ύπνου
Τέτοια συμπτώματα προκαλούνται και από την υψηλή πίεση του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα, η οποία λέγεται κακοήθης υψηλή αρτηριακή πίεση. Μία άλλη ονομασία της είναι υπερτασική κρίση ή υπερτασική έκτακτη ανάγκη.
Η κακοήθης ή επιταχυνόμενη υπέρταση (κακοήθης υψηλή αρτηριακή πίεση: συστολική 180 mmHg ή διαστολική 110 mmHg) αποτελεί περιστατικό έκτακτης ανάγκης.
Υπέρταση αντιμετώπιση χωρίς φάρμακα
Όταν η υπέρταση βρίσκεται σε ήπιο στάδιο, συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή και να γίνει ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής. Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι οι εξής:
1. Απώλεια σωματικού βάρους
Η αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί στην αύξηση της πίεσης του αίματος. Έτσι, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν άπνοιες, οι οποίες οδηγούν και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η απώλεια σωματικού βάρους λοιπόν, μειώνει δραστικά την αρτηριακή πίεση.
2. Σωματική άσκηση
Η καθημερινή σωματική άσκηση για περίπου μισή ώρα είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακή πίεσης σχεδόν κατά 4-5 mmHg. Ενδεικτικοί τρόποι άσκησης που καλό είναι να γίνονται τακτικά είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, ο χορός και το κολύμπι.
Δείτε πώς μπορείτε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας, να τονώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να φροντίσετε το μυϊκό σας σύστημα με το εξατομικευμένο πρόγραμμά μας personal training για ηλικιωμένους στο σπίτι.
3. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Η κατανάλωση δημητριακών, τροφών πλούσιων σε κάλιο (φρούτα – λαχανικά) και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λίπος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και 14 mmHg.
Η ελληνική μεσογειακή δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
4. Δίαιτα με μικρές ποσότητες αλατιού
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε ημερήσια βάση μπορεί να συντελέσει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς το νάτριο που περιέχεται σε αυτό είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση υπέρτασης.
5. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Η μετρημένη κατανάλωση του αλκοόλ (ένα με δύο ποτήρια την ημέρα) μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος τόσο για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, όσο και για την συνολική υγεία ενός ατόμου.
6. Αποφυγή/Διακοπή του καπνίσματος
Είναι γνωστό πως η νικοτίνη οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, είτε πρόκειται για ενεργητικό, είτε για παθητικό κάπνισμα, οι συνέπειες για την υγεία ενός ατόμου είναι δυσμενείς. Το κάπνισμα κάθε είδος καπνού θα πρέπει να αποφεύγεται ώστε να ελαττωθούν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης.
7. Περιορισμένη κατανάλωση καφέ
Έχει παρατηρηθεί ότι η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνει παροδικά την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, ενδείκνυται η περιορισμένη κατανάλωση καφέ (2 με 3 φλιτζάνια την ημέρα) για τον έλεγχο της πίεσης.
8. Διαχείριση του άγχους
Το χρόνιο άγχος/στρες ευθύνεται για πολλά προβλήματα ψυχοσωματικής φύσης που μπορεί να εμφανίζονται στον άνθρωπο.
Ένα από αυτά είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γνωστή ως «νευροπίεση», καθώς οφείλεται στο υπερβολικό άγχος, τον απότομο θυμό ή συγκίνηση και μια συνολικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Η σωστή διαχείριση του άγχους σε ελεγχόμενο πλαίσιο με τη συμβολή ενδεχομένως του ιατρού ή του ψυχολόγου μας μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική μείωση της «μικρής» αρτηριακής πίεσης.
9. Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Όπως προαναφέρθηκε, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι πολλές φορές ακριβέστερη όταν γίνεται στο σπίτι του ασθενή και όχι στο ιατρείο όπου μπορεί να βιώνει στρες και να παρουσιάζει αυξημένη πίεση («σύνδρομο λευκού παλτό»).
Η μέτρηση πρέπει να γίνεται -αφού ο ασθενής μάθει σωστά τη χρήση του πιεσόμετρου- σε ένα περιβάλλον όπου ο ασθενής νιώθει ηρεμία και σε τακτική βάση για να παρακολουθούνται οι διακυμάνσεις των τιμών της αρτηριακής πίεσης και να είναι πιο ενδεικτικά τα αποτελέσματα.
10. Υποστηρικτικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι, ομάδες αυτοβοήθειας)
Η ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος τόσο από την οικογένεια, όσο και από τον φιλικό περίγυρο, αλλά και από ομάδες αυτοβοήθειας, αποτελούν πολύτιμα ψυχικά ερείσματα για το άτομο, όπου μπορεί να βρει -εκτός των άλλων- κατανόηση και να διαχειριστεί ευκολότερα τα αρνητικά συναισθήματα.

Τροφές που ρίχνουν την πίεση
Ο σωστός έλεγχος της αρτηριακής μας πίεσης και η αποφυγή της υπέρτασης μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες, αλλά και με μειωμένη κατανάλωση λαδιού, βουτύρου και μαργαρίνης.
Ακόμη, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο (φρούτα-λαχανικά) μειώνουν σημαντικά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Τροφές που μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή
- Αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα 1 %, γιαούρτι
- Άπαχο κρέας
- Γαλοπούλα και κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα)
- Δημητριακά (χωρίς αλάτι)
- Τυριά (χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι)
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Ρύζι, μακαρόνια και πατάτες (ανάλατα)
- Ψωμί
- Ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι και καρύδια (ανάλατα)
Ποια φαγητά θα πρέπει να αποφευχθούν
- Βούτυρο και μαργαρίνη
- Σως και σάλτσες
- Κρέατα με λιπαρά
- Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τηγανητά
- Σνακ που έχουν αλάτι
- «Γρήγορο φαγητό»
- Αλλαντικά
Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ικανοποιεί τις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές σας ανάγκες.
Συχνές ερωτήσεις για πίεση & διατροφή
1. Βότανα για την πίεση
Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, προκειμένου να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, δοκιμάστε ορισμένες φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα εξής βότανα:
Ρίγανη και πίεση
Η ρίγανη ρίχνει την πίεση μέσω της χημικής ένωσης που περιέχει, η οποία ονομάζεται καρβακρόλη. Βάση ορισμένων πειραμάτων, η ουσία αυτή προκαλεί τη μείωση των καρδιακών παλμών και την πίεση στις αρτηρίες, συμβάλλοντας κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Θυμάρι και πίεση
Το θυμάρι ως βότανο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μέσω των χημικών ουσιών που περιέχει. Η κατανάλωση θυμαρίσιου τσαγιού καθημερινά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό σας.
2. Ροφήματα που ρίχνουν την πίεση
Φασκόμηλο και πίεση
Το φασκόμηλο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Με βάση μελέτες που έχουν γίνει, το φασκόμηλο συνιστάται ως αφέψημα με ευεργετικές δράσεις για το κρυολόγημα, αλλά και την υψηλή αρτηριακή πίεση, σε περιορισμένη όμως ποσότητα, καθώς η υπερβολική του κατανάλωση εγκυμονεί τοξικούς κινδύνους.
Τσάι του βουνού και πίεση
Βάση των ιδιοτήτων που έχει το εκχύλισμα Σιδερίτης (τσάι του βουνού), έχει αποδειχθεί σε μελέτες που έγιναν σε ζώα ότι, προσλαμβάνοντας συστηματικά και σε καθημερινή βάση τη συνιστώμενη δόση του, τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του άγχους.
Το τσάι του βουνού μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία, χωρίς να θεωρείται αποδεδειγμένα ότι θεραπεύει την υπέρταση στον άνθρωπο.
Το χαμομήλι ρίχνει την πίεση;
Το χαμομήλι είναι ένα βότανο γνωστό για την αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδική και ελαφρώς αγγειοδιασταλτική δράση του. Βάση αυτών των ιδιοτήτων του, συστήνεται η κατανάλωσή του για τη μείωση της πίεσης, χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνας σχετικά με τη συσχέτισή τους.
Λουίζα και υπέρταση
Το βότανο ή το αφέψημα της λουίζας έχει διουρητική δράση και προτιμάται για τη μείωση της κατακράτησης ούρων.
Ακόμη, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που διώχνουν το στρες. Σε ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, η διουρητική της δράση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών της πίεσης.
3. Λεμόνι υψηλή πίεση
Το λεμόνι και το πορτοκάλι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο συντελεί στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
Παρόλα αυτά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεμονιού ή του χυμού του δεν συνιστάται ως τρόπος αντιμετώπισης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Αποτελεί όμως ένα γευστικό «υποκατάστατο» του αλατιού, το οποίο πρέπει να αποκλείεται από τη δίαιτα ενός υπερτασικού.
4. Το σκόρδο ρίχνει την πίεση;
Με βάση ορισμένες έρευνες, η ουσία αλισίνη που υπάρχει στο σκόρδο, δρα αγγειοδιασταλτικά, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.
Η συσχέτιση όμως μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης είναι μέτριου βαθμού.
Μάλιστα, για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση απαιτείται η κατανάλωση περίπου 15-20 σκελίδων σκόρδου ημερησίως.
Επομένως, οι 1-2 σκελίδες που συνήθως καταναλώνουμε καθημερινά δεν επηρεάζουν με κάποιο τρόπο τις τιμές της πίεσης.
5. Πόση πίεση πρέπει να έχω;
Η ιδανική πίεση του αίματος για έναν υγιή ενήλικα είναι μικρότερη από 120 για τη συστολική πίεση («μεγάλη») και μικρότερη από 80 για τη διαστολική («μικρή»). Όταν οι τιμές είναι από 140/90 και πάνω, τότε μιλάμε για υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
6. Διαφορά συστολικής διαστολικής πίεσης
Η συστολική και η διαστολική αποτελούν τα δύο είδη στα οποία διακρίνεται η αρτηριακή πίεση. Κατά την άντληση αίματος από την καρδιά προς την αορτή, τη βασική αρτηρία του σώματος, οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα στο σώμα με πίεση.
Η συστολική πίεση αφορά στην πιο υψηλή πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά τη διάρκεια των χτύπων της καρδιάς, ενώ η διαστολική πίεση αφορά στην ελάχιστη πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών κατά την κατάσταση «ξεκούρασης» της καρδιάς (διαστολής), μεταξύ των χτύπων της.
Η αριθμητική διαφορά ανάμεσα στη συστολική και τη διαστολική πίεση λέγεται παλμική πίεση. Η φυσιολογική τιμή της παλμικής πίεσης είναι 40 mm Hg.
7. Πώς πέφτει η πίεση αμέσως;
Όταν η πίεση αυξάνεται απότομα, θα πρέπει να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε σε ένα ζεστό περιβάλλον, το οποίο θα διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία και θα μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Αναπνεύστε αργά και βαθιά, πιείτε ένα ζεστό τσάι βοτάνων ή ένα χαμομήλι με λίγη ζάχαρη. Φάτε ένα κομμάτι σοκολάτας ή μπισκότα, καθώς η ζάχαρη ρίχνει την πίεση δραστικά.
Μάθετε πώς πέφτει η πίεση αμέσως σε 5 βήματα στο σχετικό άρθρο μας.
8. Πότε η πίεση είναι επικίνδυνη;
Η μεμονωμένη αύξηση της πίεσης του αίματος λόγω εργασίας, άγχους ή κούρασης σε κάποιον με φυσιολογικές τιμές της πίεσης σε κατάσταση ηρεμίας δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.
Αντίθετα, η σταθερή αύξηση της αρτηριακής πίεσης (>150/100mmHg) μπορεί να προκαλέσει κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ακόμη, η υψηλή πίεση του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα λέγεται διαφορετικά υπερτασική κρίση ή υπερτασική έκτακτη ανάγκη.
Η κακοήθης ή επιταχυνόμενη υπέρταση (κακοήθης υψηλή αρτηριακή πίεση: συστολική 180 mmHg ή διαστολική 110 mmHg) αποτελεί περιστατικό έκτακτης ανάγκης.
9. Η ασπιρίνη ρίχνει την πίεση;
Η χορήγηση της ασπιρίνης αφορά στο να προληφθούν θρομβωτικά επεισόδια, τα οποία παρατηρούνται συχνά σε υπερτασικούς ασθενείς με την παράλληλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Επομένως, η μείωση της αρτηριακής υπέρτασης οδηγεί και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των θρομβωτικών επεισοδίων.
Βάση ιατρικών οδηγιών όμως, η ασπιρίνη χορηγείται σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση που έχουν ήδη υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
10. Ντεπόν ρίχνει την πίεση;
Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν σε ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης και υψηλή αρτηριακή πίεση, η μακροχρόνια πρόσληψη παρακεταμόλης ως παυσίπονου οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωση καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Πηγές:
- Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) – Medical News Today
- Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) – Mayoclinic.org