5+1 Βότανα για Λοιμώξεις Αναπνευστικού

Όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, πληθαίνουν τα περιστατικά λοιμώξεων αναπνευστικού σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ευπαθή άτομα, όπως άνθρωποι 3ης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένοι, βρέφη.

5+1 ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η χρήση αντιβιοτικών συνήθως δεν ενδείκνυται σε μη επιπλεγμένες λοιμώξεις αναπνευστικού καθώς η πλειοψηφία τους οφείλεται σε ιούς.

Υπάρχουν όμως άλλα θεραπευτικά μέσα προερχόμενα από την φύση (βότανα), τα οποία αποδεδειγμένα μπορούν τόσο να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων όσο και να προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία και γρηγορότερη ανάρρωση.

1. Θυμάρι

Χρησιμοποιείται σαν βάμμα, αφέψημα ή σαν συστατικό σιροπιού. Κύριο συστατικό είναι η θυμόλη, ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία αλλά και τανίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνες.

Έχει ευεργετική επίδραση έναντι ιών και παθογόνων μικροβίων του αναπνευστικού, βελτιώνει τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας-λαρυγγίτιδας-ρινίτιδας/ρινοκολπίτιδας, έχει αποχρεμπτική δράση ταυτόχρονα σπασμολυτική δράση στους αεραγωγούς (μείωση παροξυσμικού βήχα).

Σαν αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για εντριβές θώρακα, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εισπνοή αναθυμιάσεων ελαίου θυμαριού.

2. Ευκάλυπτος

Περιέχει ευκαλυπτόλη, ένα συστατικό που του χαρίζει το ευχάριστο άρωμά του αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται σαν βάμμα, αφέψημα, συστατικό σιροπιού ή ως εισπνοή αναθυμιάσεων ελαίου. Ιδιαίτερο χρήσιμο για βρογχίτιδα-λαρυγγίτιδα-ρινίτιδα/ρινοκολπίτιδα-μεταλοιμώδη βήχα. Αποχρεμπτική και σπασμολυτική δράση.

3. Σαμπούκος

Περιέχει ισχυρώς βιοδραστικά φλαβονοειδή. Σαν βάμμα, αφέψημα ή συστατικό σιροπιού έχει βρεθεί να επιταχύνει την ανάρρωση από ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού, ρινοκολπίτιδα, βρογχίτιδα. Μειώνει τις εκκρίσεις στις ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικές οδούς.

4. Πρόπολη

Φυσικό αντιβιοτικό με πληθώρα φλαβονοειδών, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει λοιμώξεις αναπνευστικού συνδυασμένη με εχινάτσια και ψευδάργυρο καθώς και μέση ωτίτιδα, ακόμα και σε παιδιατρικό πληθυσμό.

Χρησιμοποιείται σαν βάμμα ή αφέψημα για κατανάλωση ή τοπική εφαρμογή σε βλεννογόνους.

5. Ριγανέλαιο

Χάρη στις δραστικές του ενώσεις θυμόλη και καρβακρόλη, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις άμεσες θεραπευτικές δράσεις του στο αναπνευστικό σύστημα και την ύφεση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος, ως εισπνοές ή ως πόσιμο έλαιο σε μικρή δόση.

Επιπλέον, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στον μεταλοιμώδη και παροξυσμικό βήχα.

6. Σκόρδο

Ηδραστική του ουσία αλλισίνη έχει ισχυρό αντιοξειδωτικό, ανοσοενισχυτικό και αντιμικροβιακό δυναμικό. Πλήθως μελετών έχουν δείξει πως η αλλισίνη έχει βακτηριοκτόνο και ιοκτόνο δράση έναντι μάλιστα πολυανθεκτικών στελεχών.

Μπορεί να καταναλωθεί είτε φρέσκο σε σκελίδα, σε βάμμα, σε κάψουλες αλλά και σε εύκολο σπιτικό σιρόπι με μέλι αφού μουλιάσει για 8-12ώρες και στη συνέχεια αφαιρεθούν οι σκελίδες.

Προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα καθώς μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς ο αιμορραγικός κίνδυνος.

Επίλογος

*Πάντα πριν οποιαδήποτε κατανάλωση βοτάνου ή φαρμάκου συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό!

Άγγελος Μαργέτης | Ειδικευόμενος παθολόγος

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media