Χοληστερίνη – Όσα θες να γνωρίζεις 2023

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Μεταφέρεται σε όλο τον οργανισμό μέσω των λιποπρωτεϊνών LDL (Low Density Lipoproteins = Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες) και HDL (High Density Lipoproteins = Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες).

Χοληστερίνη διατροφή

Η υψηλή συγκέντρωση της στο αίμα και η μη πρόληψη της, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μάθετε τα πάντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της χοληστερίνης σε αυτόν τον πλήρη οδηγό και βοηθήστε τους αγαπημένους σας και τον εαυτό σας.

Περιεχόμενα:

Χοληστερίνη ή χοληστερόλη;

Αν και έχει εδραιωθεί να λέμε π.χ. “έχω υψηλή χοληστερίνη”, το σωστό είναι η χοληστερόλη, αφού πρόκειται για μια λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος μας. Σε κάθε περίπτωση εννοούμε το ίδιο πράγμα.

Πώς ελέγχω τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα;

Ο έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης γίνεται με απλή αιματολογική εξέταση. Αν εσείς ή οι αγαπημένοι σας δεν είναι εφικτό να μετακινηθείτε, παρέχουμε τη δυνατότητα αιμοληψίας στο σπίτι αλλά και την παράδοση του δείγματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Δείτε τις μεμονωμένες μας τιμές νοσηλευτικών πράξεων στο σπίτι.

Κακή και καλή χοληστερίνη (LDL & HDL)

Η χοληστερόλη βρίσκεται στο αίμα, και πιο συγκεκριμένα σε σύμπλοκα, τις λιποπρωτεΐνες. Διακρίνεται σε διάφορα είδη, χωρίς να είναι όλα βλαβερά για την υγεία μας.

Ανάμεσα στα δύο βασικά είδη, το LDL (Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες) αποτελεί την “κακή” Χοληστερίνη και το HDL (Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες) την “καλή”.

LDL – Κακή Χοληστερίνη

Η LDL είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα, έχει επιβλαβείς συνέπειες, καθώς η συσσώρευσή της στα τοιχώματα των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια, απόφραξη των αγγείων και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Ακόμη, σε περίπτωση αποκοπής της από το τοίχωμα της αρτηρίας, μια μάζα LDL χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

HDL – Καλή Χοληστερίνη

Η HDL ή αλλιώς, “καλή” χοληστερίνη είναι επωφελής για την υγεία, αφού απομακρύνει την LDL από το κυκλοφορικό σύστημα. Αρχικά, την απομακρύνει από τα τοιχώματα των αγγείων. 

Έπειτα, αυτή μεταφέρεται στο συκώτι κι από εκεί αποβάλλεται με τη χολή. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Υψηλά επίπεδα HDL ισοδυναμούν με χαμηλό κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τριγλυκερίδια τι είναι;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας άλλος τύπος λιπιδίων που είναι διαφορετικά από τη χοληστερόλη. Ενώ το σώμα σας χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να χτίσει κύτταρα και ορισμένες ορμόνες, χρησιμοποιεί τα τριγλυκερίδια ως πηγή ενέργειας.

Όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες μπορεί να “κάψει” το σώμα σας αμέσως, μετατρέπει αυτές τις θερμίδες σε τριγλυκερίδια και τα αποθηκεύει στα λιποκύτταρά σας.

Εάν τρώτε τακτικά παραπανίσιες θερμίδες, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χοληστερίνη τιμές

Η καρδιαγγειακή μας υγεία επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Έτσι, αφού κάνετε τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις έπειτα από σύσταση του γιατρού σας ή για προληπτικούς λόγους, τα αποτελέσματα θα σας υποδείξουν εάν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή ή να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα τις φυσιολογικές τιμές της, οι οποίες διαφέρουν στους ενήλικες απ’ ό,τι στα παιδιά.

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης – Ενήλικες:

Χοληστερίνη φυσιολογικές τιμές σε ενήλικες

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης – Παιδιά:

Πώς να κατεβάσω τη χοληστερίνη;

Αν έχετε αυξημένες τιμές, μπορείτε να ελέγξετε αποτελεσματικά τα επίπεδά της, αναθεωρώντας τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Για να κατεβάσετε λοιπόν τη χοληστερίνη σας, θα πρέπει να:

 1. Αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες
 2. Ελέγξετε το σωματικό σας βάρος
 3. Αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα
 4. Ελέγξετε το άγχος
 5. Σταματήσετε το κάπνισμα

Χοληστερίνη διατροφή

Η υψηλή χοληστερίνη απαιτεί -εκτός από συχνό και συνεπές επανέλεγχο των τιμών της έπειτα από υπόδειξη του γιατρού σας- να δώσετε περισσότερη προσοχή στις διατροφικές σας συνήθειες, αλλά και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Με τον τρόπο αυτό, τα επίπεδα της θα βελτιωθούν, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων θα μειωθεί αρκετά. 

Τροφές που απαγορεύονται

Οι «απαγορευτικές» τροφές για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, είναι αυτές που περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, καθώς αυτά μπορούν να αυξήσουν κι άλλο τα επίπεδα χοληστερόλης, όπως και το σωματικό βάρος.

Συνεπώς, πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας:

 • Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
 • Τα τηγανητά φαγητά.
 • Αρτοσκευάσματα (με αυγά και βούτυρο).

Τροφές που ρίχνουν την κακή χοληστερίνη

Για να μειωθεί η “κακή” LDL, και κατ’ επέκταση, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας:

 1. Τροφές πλούσιες σε φυτοστερόλες: ξηροί καρποί, φυτικά έλαια και προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες, όπως η μαργαρίνη και το γάλα.
 2. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: όσπρια (φασόλια, φακές), δημητριακά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, λαχανάκια Βρυξελλών, και φρούτα (πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια και δαμάσκηνα). Μάθετε περισσότερα το αν υπάρχουν φρούτα που ανεβάζουν τη χοληστερίνη.
 3. Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα).

Συχνές ερωτήσεις για τρόφιμα και χοληστερίνη

1. Βότανα για χοληστερίνη

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, δοκιμάστε ορισμένες φυσικές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, όπως τα εξής βότανα:

 1. Πράσινο τσάι: Περιέχει φλαβονοειδή και κατεχίνες, που οδηγούν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα και σε αναστολή της οξείδωσης της “κακής” χοληστερόλης (LDL), εμποδίζοντας ταυτόχρονα την απορρόφησή της από το έντερο.
 2. Δυόσμος:  Συμβάλλει σημαντικά στην υγιή λειτουργία της καρδιάς, σταματώντας την παραγωγή της χοληστερόλης στο συκώτι. Παράλληλα, η έκκριση των χολικών οξέων που μεταβολίζουν τα λιπαρά διευκολύνεται, χάρη στο κύριο συστατικό του, τη μενθόλη.
 3. Τζίντζερ: Προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, ρίχνοντας τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και εμποδίζοντας τη σύνθεση νέας. Συμβάλλει επίσης στον έλεγχο του σακχάρου, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 4. Κανέλα: Ρυθμίζει τόσο το σάκχαρο στον οργανισμό, όσο και τη χοληστερίνη. Η κατανάλωσή της οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της ολικής και της “κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, όπως και τα τριγλυκερίδια. Από την άλλη, αυξάνει την “καλή” (HDL). Έχει αποδειχθεί πως με μισό κουταλάκι την ημέρα, η χοληστερίνη μπορεί να μειωθεί έως και κατά 18% και τα τριγλυκερίδια έως 30%.
 5. Γαϊδουράγκαθο: Βοηθά στο να διαλυθεί το λίπος που συσσωρεύεται στα αγγεία και να διασπαστεί ταχύτερα η “κακή” LDL στο ήπαρ. Ακόμη, συντελεί στη ρύθμιση του σακχάρου, την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και την απομάκρυνση των τοξινών.

2. Μπανάνα και χοληστερίνη

Αν η μπανάνα είναι το αγαπημένο σας φρούτο, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι αποτελεί και σημαντικό σύμμαχο κατά της “κακής” χοληστερίνης (LDL). Ως πηγή διαλυτών ινών και καλίου, η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος.

Μία μέτρια μπανάνα περιέχει 0.7 γραμμάρια διαλυτής ίνας. Σε συνδυασμό όμως με μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε ίνες, όπως τα φασόλια, η βρώμη, οι πατάτες, τα μήλα, κ.ά, μπορείτε να προσλάβετε την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα για τη μείωση της χοληστερίνης (38 γρ. για τους άντρες, 25 γρ. για τις γυναίκες).

3. Λεμόνι και χοληστερίνη

Μια άλλη φυσική θεραπεία κατά της υψηλής χοληστερίνης είναι το λεμόνι. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ευεργετικές του αυτές ιδιότητες οφείλονται κυρίως στα φλαβονοειδή και στη βιταμίνη C που περιέχει. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, σε σχέση με όσους έχουν έλλειψή της.

Ο χυμός λεμονιού θα έχει ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα, όταν συνδυαστεί με μερικά γραμμάρια σκόρδου ή μελιού. Ακόμη, το λιμονένιο, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, δρουν ως επιπλέον ασπίδες κατά της χοληστερίνης.

4. Ανθότυρο χοληστερίνη

Το ανθότυρο περιέχει μόλις 14-20% λιπαρά και είναι χαμηλό σε νάτριο. Έχει μέτρια χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, καθιστώντας το ως μια ιδανική επιλογή τυριού αν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. 

Επιπλέον, είναι εύπεπτο και συνιστάται να καταναλώνεται από άτομα που θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.

Λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νάτριο, είναι κατάλληλο για διαβητικούς και άτομα που πάσχουν από υπέρταση, νεφρικά και καρδιαγγειακά νοσήματα ή κάνουν κατακράτηση υγρών.

Το ανθότυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που παρέχει ενέργεια και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού. Τα αμινοξέα του, βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και των οστών και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, δρώντας προληπτικά ακόμη και στην εμφάνιση άνοιας.

5. Ταχίνι και χοληστερίνη

Το ταχίνι δεν περιέχει χοληστερόλη και η συγκέντρωση των κορεσμένων (“κακών”) λιπαρών στο ταχίνι είναι μικρή.

Το σουσάμι και άρα το ταχίνι, περιέχει λιγνάνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που εμποδίζουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στον οργανισμό.

Συμβάλλει στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στην ευρυθμία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

6. Τι γλυκά επιτρέπονται στην χοληστερίνη;

Τα γλυκά που επιτρέπεται να καταναλώνετε, πρέπει να περιέχουν υλικά που συντελούν στον έλεγχο της χοληστερόλης, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στην οξείδωση της “κακής” LDL χοληστερόλης και αποτρέπουν τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης.

Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω υλικά για γλυκά:

 1. Το σουσάμι, τον χαλβά ή το παστέλι, ή ακόμη και να συνδυάσετε το σουσάμι με ξηρούς καρπούς και φρούτα.
 2. Τη μαύρη σοκολάτα, ποικιλία γλυκών με βάση αυτή και συνδυασμό με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
 3. Τη βρώμη (αντί για το λευκό αλεύρι σε κέικ).
 4. Τα δημητριακά ολικής (αντί για τα τριμμένα μπισκότα βουτύρου στη βάση μιας τάρτας).
 5. Το μέλι ή την ακατέργαστη ζάχαρη (με μέτρο, προσθέτοντας αμύγδαλα και καρύδια ή φρούτα σε τάρτες, πίτες ή γλυκά ταψιού για επιπλέον γεύση)

7. Κατσικίσιο τυρί και χοληστερίνη

Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά, τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά, το λευκό, φρέσκο κατσικίσιο τυρί, που καταναλώνεται χωρίς να ωριμάσει, περιέχει λιπαρά που συνήθως δεν ξεπερνούν το 20%.

Το γάλα της κατσίκας δεν είναι πολύ λιπαρό, οπότε θεωρείται ένα «ελαφρύ» τυρί και μπορείτε να το εντάξετε σε μέτριες ποσότητες στη διατροφή σας.

8. Ποια τυριά επιτρέπονται;

Επιτρέπονται τα τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά -στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής- καθώς εκτός από κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες απαραίτητα για τον οργανισμό. 

Προτιμήστε λοιπόν τα τυριά με λιπαρά κάτω του 18%, όπως για παράδειγμα:

 • Τα άπαχα κίτρινα τυριά για τοστ.
 • Φέτα πιο χαμηλή σε λιπαρά.
 • Άπαχο ανθότυρο.
 • Κατίκι Δομοκού.
 • Τυριά τύπου cottage.
 • Λειτουργικά τρόφιμα όπως λευκό τυρί με φυτικές στανόλες, ειδικά παρασκευασμένα για τη μείωση της χοληστερίνης.

9. Μουρουνέλαιο και χοληστερίνη

Το μουρουνέλαιο, εκτός από βιταμίνες Α, D, ω-3 λιπαρά οξέα, περιέχει και “καλά” λιπαρά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων από 20% μέχρι 50%. 

Συνεπώς, η τακτική του κατανάλωση, σε συνδυασμό με το κατάλληλο διατροφικό πλαίσιο, συντελεί στην πρόληψη της στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης, παρέχοντας παράλληλα αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

10. Καφές και χοληστερίνη

Αν πίνετε πολλούς καφέδες σε καθημερινή βάση, τότε η υψηλή χοληστερίνη σας ενδεχομένως να οφείλεται σε αυτό. Δύο συστατικά του καφέ, η καφεστόλη και η καβεόλη, μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της.

Προτιμήστε τον φραπέ ως κρύο πρωινό ρόφημα, καθώς περιέχει λιγότερη καφεστόλη από τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ. 

Γιατί ανεβαίνει η χοληστερίνη;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες, μερικές από τις οποίες μπορούμε να μεταβάλλουμε υιοθετώντας ορθότερα διατροφικά πρότυπα ή τρόπο ζωής, ενώ άλλες όχι.

Ας δούμε τις αιτίες αυτές συνολικά:

1. Κακή διατροφή

Η έλλειψη μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως και μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά οξέα, αποτελούν αιτίες αύξησης της χοληστερίνης.

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας άτομο για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση να φροντίσει για την ποιοτική καθημερινή σίτισή του, δείτε εδώ την υπηρεσία μας «Μαγείρεμα στο Σπίτι», που ικανοποιεί τις εκάστοτε διατροφικές και μαγειρικές σας ανάγκες.  

2. Αυξημένο σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία αυξάνει την ολική χοληστερίνη στο αίμα. Αποσυντονίζει τα υπόλοιπα είδη της, αυξάνοντας την “κακή” LDL και μειώνοντας την “καλή” HDL. 

Πέρα από την επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης, η παχυσαρκία οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προσθέτει επιπλέον “φορτίο” στην καρδιά. 

3. Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) και χοληστερόλης στο αίμα, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με έρευνες, η ορθοστασία και η άσκηση μειώνουν τη γλυκόζη, τα τριγλυκερίδια και τον δείκτη μάζας σώματος, αυξάνοντας παράλληλα την “καλή” χοληστερίνη HDL και μειώνοντας την LDL. 

Δείτε πώς μπορείτε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας, να τονώσετε τη φυσική σας κατάσταση και να φροντίσετε το μυϊκό σας σύστημα με το εξατομικευμένο πρόγραμμά μας personal training για ηλικιωμένους στο σπίτι.  

4. Κληρονομικότητα – Οικογενειακό ιστορικό

Σε ορισμένους ανθρώπους, τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης οφείλονται σε μια γενετική πάθηση, την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, που αποτελεί τη συχνότερη γενετική διαταραχή σε σχέση με τον μεταβολισμό.

Στην κληρονομική αυτή πάθηση, εμποδίζεται η απομάκρυνση της περίσσειας LDL από τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω μεταλλάξεων συγκεκριμένων γονιδίων.

Έτσι, αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδά της στο αίμα. Υπάρχουν δύο τύποι οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, η ετερόζυγη και η ομόζυγη.

5. Ηλικία και Φύλο

Η πιθανότητα στένωσης των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνσης) αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Οι άνδρες παρουσιάζουν καρδιαγγειακές νόσους συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες. Ο κίνδυνος στις γυναίκες αυξάνεται κυρίως μετά από την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι άνθρωποι ηλικίας από 35 ετών και άνω, πρέπει να αρχίσουν να ελέγχουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους και αναλόγως των αποτελεσμάτων, να προχωρούν σε αλλαγή και αναθεώρηση του τρόπου ζωής και διατροφής τους. 

6. Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άνοδο της “κακής” LDL χοληστερόλης. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια, τα οποία συνεπώς, έχουν αρνητική επίδραση στις τιμές της “καλής” HDL χοληστερόλης.

7. Κάπνισμα

Η ακρολεΐνη, είναι μια δραστική χημική ένωση που βρίσκεται στο τσιγάρο και εμποδίζει την HDL από το να μεταφέρει χοληστερόλη από τις λιπαρές εναποθέσεις στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται ο κίνδυνος στένωσης των αρτηριών (αρτηριοσκλήρυνσης).

Χοληστερίνη και τρόπος ζωής

Συνδυαστικά με την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η αντιμετώπιση της χοληστερίνης προϋποθέτει και την ανάλογη προσαρμογή και αναθεώρηση του τρόπου ζωής, με τους εξής τρόπους:

 • Αποκτήστε υγιές βάρος: Σε όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συστήνεται η απώλεια βάρους 3-5% . Έτσι, θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ συστήνεται η απώλεια βάρους 5-10% σε διάστημα 6 μηνών.
 • Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα: Η αύξηση της σωματικής άσκησης θα μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα της HDL.
 • Σταματήστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα οδηγεί σε μείωση της “καλής” HDL, εντείνοντας τον κίνδυνο θρομβώσεων και αρτηριοσκλήρυνσης.

Συχνές ερωτήσεις – Σύντομες απαντήσεις

1. Χοληστερίνη τι είναι;

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Διακρίνεται σε δύο βασικά είδη, την “κακή” LDL και την “καλή” HDL. Η υψηλή συγκέντρωση της LDL στο αίμα και η μη πρόληψή της, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

2. Πώς να κατεβάσω τη χοληστερίνη;

Αν η αιτία της υψηλής χοληστερίνης μπορεί να μεταβληθεί αλλάζοντας τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και ορισμένες καθημερινές συνήθειές σας, θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL (Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη).

3. Ποιες τροφές ρίχνουν τη χοληστερίνη;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτοστερόλες (ξηροί καρποί, φυτικά έλαια), φυτικές ίνες (όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, κριθάρι, βρώμη, φρούτα, κ.ά), μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα κ.ά.) μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της “κακής” LDL στον οργανισμό.

4. Ποιες τροφές απαγορεύονται στη χοληστερίνη;

Απαγορεύεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τηγανητών φαγητών και αρτοσκευασμάτων, επειδή αυτά περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης.

5. Τι ρίχνει την καλή χοληστερίνη;

Την καλή χοληστερίνη HDL ρίχνουν: η κακή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, αλλά και κληρονομικοί παράγοντες.

6. Έχω χοληστερίνη 250. Τι κάνω;

Εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, το ύψος σας, το οικογενειακό ιστορικό και άλλες τυχόν παθήσεις που έχετε ή φάρμακα που λαμβάνετε. Η αλλαγή διατροφής (υπό καθοδήγηση διαιτολόγου) και η άσκηση είναι το πρώτο βήμα, ενώ για την ενδεχόμενη λήψη χαπιών θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

7. Πότε παίρνουμε χάπι στη χοληστερίνη;

Ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή πάθηση ή διαβήτη ή ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, το οικογενειακό ιστορικό κ.ά. θα πρέπει να συμβουλευτούν τον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την εκάστοτε περίπτωση σχετικά με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Μάθετε περισσότερα για το πότε παίρνουμε χάπι για τη χοληστερίνη στο σχετικό μας άρθρο.

8. Χοληστερίνη και άγχος. Σχετίζονται;

Το άγχος δεν αποτελεί αποδεδειγμένα άμεση αιτία αύξησης της χοληστερίνης. Παρόλα αυτά, μπορεί να δράσει επιβαρυντικά για όσους κάνουν κακή διατροφή ή ακολουθούν γενικότερα έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Πέρα από την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου διατροφικού μοντέλου, προσπαθήστε να εντάξετε και την άσκηση στην καθημερινότητά σας, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει το άγχος. Ακόμη, η ξεκούραση και ο ύπνος δρουν ευεργετικά κατά του στρες. 

Πηγές:

Σχολιάστε

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media