Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια στο Σπίτι​

Είμαστε δίπλα σας στη φροντίδα των αγαπημένων σας ηλικιωμένων με άνοια. Προσφέρουμε την κατάλληλη διάγνωση και θεραπευτική φροντίδα που χρειάζονται με άριστα καταρτισμένο προσωπικό.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια και αλτσχάιμερ ολοένα και μεγαλώνει. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως ένας ανάλογος αριθμός οικογενειών επιβαρύνεται με τη διαρκή και απαιτητική φροντίδα που χρειάζονται αυτά τα άτομα.

Όπως προκύπτει μέσα από επίσημες μελέτες, πολλοί ασθενείς αδυνατούν να λάβουν την κατάλληλη διάγνωση και την θεραπευτική φροντίδα που χρειάζονται.

Παράλληλα, οι φροντιστές τους δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορούν και να είναι χρήσιμοι στους ασθενείς, να έχουν τις σωστές αντιδράσεις και να μπορούν να κρατούν ψυχικά αποθέματα ώστε να μην καταρρακωθούν οι ίδιοι στο τέλος.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός Άγιος Εφραίμ, διαπιστώνοντας τις ελλείψεις αυτές έκρινε ως απαραίτητο και επείγον να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες και στα δύο επίπεδα, και μάλιστα στο σπίτι!

Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια στο Σπίτι​

Διάγνωση & Αντιμετώπιση Άνοιας στο Σπίτι

Στο επιστημονικό προσωπικό μας υπάρχει πλέον διακεκριμένος Νευροψυχολόγος, ο οποίος σας επισκέπτεται στο σπίτι, ώστε το άτομο που πάσχει από άνοια να νιώθει την οικειότητα του περιβάλλοντός του αλλά και εσείς να μην ταλαιπωρείστε με μετακινήσεις.

Μπορεί να προσφέρει εξέταση, διάγνωση, προσδιορισμό σταδίου, νοητική ενδυνάμωση, αύξηση του νοητικού δυναμικού και αποκατάσταση τυχών γνωστικών ελλειμμάτων με:

 • ειδικές ασκήσεις
 • δημιουργική απασχόληση
 • μουσικοθεραπεία
 • ζωγραφική
 • χειροτεχνίες
 • και θεραπεία αναμνήσεων

με σκοπό την συναισθηματική και κοινωνική ενεργοποίηση του πάσχοντος.

Τι είναι όμως αυτές οι ασκήσεις και σε τι βοηθάνε;

1. Νοητική ενδυνάμωση

Τα άτομα με άνοια αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες μνήμης, προσανατολισμού, συγκέντρωσης ή/και ομιλίας. Για την αντιμετώπιση τους, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα νοητικής ενδυνάμωσης.

Σύμφωνα με αυτό ο ασθενής πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες νοητικής άσκησης, σε εβδομαδιαία βάση.

Ως αποτέλεσμα, οι νοητικές λειτουργίες με το καιρό σταθεροποιούνται ή βελτιώνονται, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

2. Μουσικοθεραπεία & Ζωγραφική

Τα άτομα με προχωρημένη άνοια συχνά δυσκολεύονται να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να επικοινωνήσουν λεκτικά.

Η μουσικοθεραπεία και η ζωγραφική επιτρέπουν σε αυτά τα άτομα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους με μη λεκτικό τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη διάθεση και επιφέρουν ένα αίσθημα δημιουργίας.

3. Θεραπεία δια αναμνήσεων

Πρόκειται για μια αποτελεσματική παρέμβαση που απευθύνεται σε άτομα όλων των επιπέδων λειτουργικότητας.

Το άτομο ενθαρρύνεται να ανακαλέσει και να μοιραστεί ευχάριστες αναμνήσεις από έναν τομέα της ζωής του, όπως η εργασία του, η οικογένεια του, ή τα χόμπι του.

Καθώς το άτομο περιγράφει τις εμπειρίες του, αναβιώνει ευχάριστα συναισθήματα, εξασκεί τη μνήμη του, και θυμάται το παρελθόν του, την προσωπική του ιστορία, διατηρώντας έτσι την προσωπική του ταυτότητα.

Ψυχολογική Στήριξη Συγγενών Ηλικιωμένων με Άνοια

Ταυτόχρονα, εξειδικευμένος Ψυχολόγος προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους φροντιστές-συγγενείς των ατόμων με άνοια ή αλτσχάιμερ που αποσκοπούν:

 • στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων των συγκεκριμένων ασθενειών
 • στην ελάφρυνση του συναισθηματικού τους φορτίου που συχνά συνοδεύει την διαρκή φροντίδα ενός ατόμου που πάσχει από αυτές τις ασθένειες.

Η επιβάρυνση – σωματική, συναισθηματική, ψυχική – των φροντιστών ατόμων που πάσχουν από ένα ένα από τα δύο αυτά νοσήματα. Πρόκειται για ένα βαρύ και πολύπλευρο ψυχολογικό αλλά και πρακτικό φορτίο, το οποίο πολλές φορές δεν καταφέρνει καν να το αντέξει ο φροντιστής.

Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια. Ακόμα και η ευθύνη και η ενοχικότητα είναι βαρύ φορτίο: τα έκανα όλα σωστά;

Πρακτικά έχει διαπιστωθεί ότι οι φροντιστές ατόμων με άνοια:

 • εμφανίζουν πολύ συχνά αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη και πολλές φορές κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων
 • εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα χρόνιων παθήσεων (υπέρταση, αρθρίτιδες, παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, κ.α.) και εισαγωγής στο νοσοκομείο
 • κάνουν εντυπωσιακά μεγαλύτερη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε κοινωνικό επίπεδο οι επιπτώσεις αφορούν στη χαλάρωση σχέσεων και δεσμών, αφού περιορίζονται οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας λόγω έλλειψης χρόνου.

Αν σκεφτούμε ότι σε κάθε άτομο που νοσεί, αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι που το φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη των αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του, καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Συνήθως οι φροντιστές είναι μέλη της οικογένειας, στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες, και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Για εμάς, η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας και του αλτσχάιμερ.

Με έντονο το αίσθημα ευθύνης, παρέχουμε στους φροντιστές συνεδρίες με εξειδικευμένο ψυχολόγο σε πολύ χαμηλές τιμές – ακόμα και διαδικτυακά για να μπορούν να ωφεληθούν άτομα από όλη την Ελλάδα.

Ο ψυχολόγος συμβάλλει έμπρακτα στο πρόβλημα παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτεί ο ρόλος του φροντιστή.

Επίσης, ενημερώνει σχετικά με την  αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων του ασθενούς αλλά και ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο που συχνά συνοδεύει την διαρκή φροντίδα ενός ατόμου με άνοια.

Η Πρόληψη είναι το Παν

Επειδή όμως πιστεύουμε πως ένα γραμμάριο πρόληψης ισούται με έναν τόνο θεραπείας, η δράση μας επεκτείνεται και σε άλλες ενέργειες (όπως ομιλίες, άρθρα κλπ.), πριν τη φροντίδα ηλικιωμένων με άνοια.

Σκοπός μας με αυτό τον τρόπο είναι να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με τις διάφορες μορφές της άνοιας και του αλτσχάιμερ, τα συχνά πρώιμα συμπτώματα/ενδείξεις τα οποία βλέπουμε αλλά δεν αξιολογούμε σωστά, και φυσικά τα μέτρα πρόληψης.

Για να ενημερωθείτε άμεσα για την υπηρεσία: Φροντίδα Ηλικιωμένων με Άνοια στο Σπίτι αλλά και το πλήρες εύρος των υπηρεσιών μας, επικοινωνήσετε μαζί μας είτε συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας, είτε καλώντας μας στο 21 1118 0300.

Έχετε απορίες;

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να επιλέξουμε τις υπηρεσίες που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Η Εταιρεία Άγιος Εφραίμ συστάθηκε το 2017 με σκοπό την κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας. Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων στην οικεία τους.

Επικοινωνία

211 118 0300

office@agiosefraim.com

Βασιλέως Παύλου 161, Σπάτα

Social Media